Migranten komen naar Italië om te bevallen: “Hier is alles gratis”

(Vertaling: E.J. Bron)

Naar Italië om te bevallen. Het royale Italiaanse gezondheidsstelsel biedt deze garantie voor buitenlandse vrouwen. Concreet gaat het om een soort snel weerzien met de echtgenoten, die normaal gesproken in Italië werken. Een weerzien, dat een paar weken duurt, net genoeg tijd om aanspraak te maken op de medische diensten, voordat ze naar hun land van herkomst, meestal naar Egypte, terugkeren.

In Italië zijn 20% van de bevallende vrouwen niet-Italiaanse moeders. In het noorden van Midden-Italië bedraagt dit percentage 25%, in Lombardije 30%. De buitenlandse moeders zijn in 25% van de gevallen Afrikaanse vrouwen.

In veel gevallen gaat het daarbij om niet in Italië gevestigde vrouwen, maar om “geboortetoeristen”: dankzij de Stp-kaart (Straniero temporaneamente presente = buitenlander die zich tijdelijk in Italië ophoudt), die aan buitenlanders – ook aan illegale immigranten – het recht op welke vorm van medische behandeling geeft, dringend of niet, levensreddend of routinematig, met gegarandeerde anonimiteit.  

In veel Afrikaanse landen is de bevalling in het ziekenhuis een luxe, die betaald moet worden. Als er open grenzen zijn, is het logisch dat de mensen de plek kiezen waar ze niets hoeven betalen en waar de beste artsen zijn.

Het zijn niet alleen maar de bevallende vrouwen. Italië staat “buitenlanders, die zich irregulier op het staatsgebied ophouden” een bevoorrechte en exclusieve behandeling toe; ze zijn gegarandeerd van medische verrichtingen, waarvan de Italianen alleen maar kunnen dromen.

https://ejbron.wordpress.com/2020/10/24/migranten-komen-naar-italie-om-te-bevallen-hier-is-alles-gratis/