Het kan niet snel genoeg gaan met het vaccin!

Veel Chinezen laten zich gretig injecteren met experimentele COVID-19-vaccins. Daarvan worden er tientallen getest op mensen.

Toen een vriend haar vroeg of ze wilde meedoen aan een test met een vaccin tegen ­COVID-19 hoefde Wang Shuli (47) niet lang na te denken. Ze kreeg twee injecties, in juli en augustus. Sindsdien geeft ze geregeld haar temperatuur door aan het testteam. ‘Er moeten mensen zijn om proeven mee te doen, om de veiligheid en effectiviteit op te testen.’ Bij Wang is een ‘inactief’ vaccin ingespoten, gemaakt van virusdeeltjes die niet meer ziek maken maar wel een reactie van het immuunsysteem oproepen. Het is ontwikkeld op het Beijing Instituut voor Biologische Wetenschappen. Bijwerkingen heeft ze niet en vanuit haar woonplaats Chengdu mag ze overal naartoe reizen.

China is koploper in de race naar een vaccin

In de race naar een coronavaccin zijn Chinese producenten koploper. Zo’n honderd vaccins zijn in de eerste testfase, enkele tientallen vaccins worden getest op mensen, en een kleiner aantal op grotere groepen van duizenden proefpersonen. Wang meent dat het vaccin dat ze kreeg toegediend veilig is, vertelt ze via WeChat. ‘China is heel streng bij het testen met vaccins. Dit vaccin heeft de tweede fase doorlopen. Ik heb de injectie gekregen in de derde testfase.’

In China en Rusland hebben de autoriteiten besloten om bij een handvol potentiële vaccins niet te wachten op de resultaten uit die testfases. Honderdduizenden zorgmedewerkers, militairen en ambtenaren zijn ingeënt met een experimenteel vaccin. Het vaccin is essentieel in de strategie om het virus onder de duim te houden.

Natuurlijke immuniteit is pas mogelijk als 60 tot 70 procent van de bevolking het virus heeft gehad. Dat China de epidemie zo snel onder controle kreeg, heeft een belangrijk nadeel: te weinig mensen zijn immuun. ‘Daarom is de oplossing nog steeds massale vaccinatie,’ zegt medicus Zhong Nanshan (83), die sinds de uitbraak de strijd tegen het virus leidt.

Geen van de vaccins volledig veilig verklaard

Het kan de Chinezen niet snel genoeg gaan. De eersten werden in juni al ingeënt met een vaccin dat is ontwikkeld op de Militaire Medische Academie. Een maand later volgden zorgpersoneel en grensbewakers. Geen van de vaccins is volledig veilig verklaard, maar in de zomer gaven de autoriteiten staatsfarmaceut Sinopharm al wel toestemming om honderdduizenden doses van een experimenteel vaccin te verdelen. Wang Shuli kreeg er één van.

Zo doortastend als China de epidemie onder controle kreeg, zo wordt nu immuniteit georganiseerd onder de bevolking. Inmiddels worden kwetsbaren als zwangeren, ouderen en kinderen ingeënt. Als laatsten volgen ‘gewone mensen’, licht Zheng Zhongwei toe. Hij houdt in de nationale gezondheidscommissie de ontwikkeling van vaccins in de gaten.

Chinese onderzoekers wijken voor effectiviteitstesten uit naar Brazilië

Dat China de epidemie zo snel de baas werd, heeft nog een nadeel. Er is niemand meer die het virus op natuurlijke wijze kan overdragen op een gezond proefpersoon. Of Wangs vaccin werkt, weet ze dus niet zeker. Voor effectiviteitstesten weken de vaccinontwikkelaars uit naar landen waar het virus nog welig tiert, zoals Brazilië, Indonesië, Peru en Marokko.

Lees ook: Bemoedigende ontwikkelingen in race naar vaccin