NRC DE HAAGSE STEMMING!

LOCKDOWN LIGT WEER OP TAFEL!

Goedemorgen! De onrust over corona neemt exponentieel toe op het Binnenhof – kan een lockdown nog worden voorkomen? Mark Rutte kan niet meer terug nu Klaas Dijkhoff vertrekt. En zijn de plannen van GroenLinks betaalbaar?

TUSSEN HOOP EN LOCKDOWN: Het was „het weekend van de waarheid”: hebben de coronamaatregelen effect en zouden de cijfers dalen? Er was geen sprake van – bijna 13.000 besmettingen kwamen er dit weekend bij en dat waren er weer meer dan de dagen ervoor. Heel verrassend is dat niet want volgens het RIVM is een effect van de maatregelen op zijn vroegst begin deze week pas te zien. Met dat in het achterhoofd was de stijging van de afgelopen twee weken te voorspellen; die gaat ook niet harder dan verwacht. Maar het ongeduld op het Binnenhof neemt toe en daarmee lijkt een aanscherping van de coronamaatregelen op voorhand onvermijdelijk

OPGEVOERDE DRUK: Het afgelopen weekend waren het niet alleen de stijgende cijfers die de druk opvoerden. Leden van het OMT, dat vandaag weer bij elkaar komt om nieuwe maatregelen te bespreken, waren ook al bijzonder somber gestemd. De Amsterdamse viroloog Menno de Jong suggereerde tegen stadszender AT5 dat we zonder extra maatregelen „richting de situatie van maart en april” gaan, Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, pleitte zelfs voor een lockdown. „En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets”, zei hij tegen het AD. Het kabinet lijkt een lockdown nog te willen voorkomen met een tussenstap. Daarbij zouden bijvoorbeeld koopavonden worden afgeschaft en moet de horeca nog eerder dicht.

TOO LITTLE TOO LATE: Hoe we in deze benarde situatie terecht zijn gekomen? In de NRC-podcast Haagse Zaken ontleden we de tweede golf: waarom werd er niet ingegrepen?

https://eunmask.wordpress.com/2020/10/12/nrc-de-haagse-stemming/