Chinezen bouwen brug in Kroatië, EU betaalt bijna alle kosten!

Chinees project, Europese subsidie!

Een nieuwe brug bij de kust moet twee landsdelen verbinden die nu nog zijn gescheiden door een stukje Bosnië-Herzegovina. De Europese Rekenkamer is kritisch over de financiering en de uitvoering.

In het kort

De Pelješac-brug moet de provincie Dubrovnik-Neretva verbinden met de rest van Kroatië. Nu moeten reizigers nog een kuststrook van Bosnië-Hercegovina passeren.

De Europese Unie neemt 85% van de kosten (€420 mln) over. De bouw is in handen van het Chinese CRBC, en de brug zal deel zijn van de ‘Nieuwe Zijderoute’.

Chinees project, Europese subsidie Economisch gezien is er daarom veel te zeggen voor de €420 mln kostende brug. Dat is ook de reden dat de Europese Unie 85% van de kosten overneemt. Maar er zijn andere redenen die de brug toch omstreden maken.

Dat heeft ten eerste te maken met de rol van China. In de Balkan worden steeds meer infrastructuurprojecten uitgevoerd door Chinese bedrijven. Dat geldt ook voor Pelješac dat wordt gebouwd door CRBC. De brug heeft bovendien een strategisch belang voor China omdat hij onderdeel uitmaakt van het Belt and Road initiatief (BRI), een soort ‘Nieuwe Zijderoute’.

Waarom betaalt dan toch de EU, vroeg Annemie Turtelboom van de Europese Rekenkamer zich onlangs af in een kritisch rapport. De Pelješac-brug is voor haar een typisch voorbeeld van een infrastructuurproject waarbij de Europese Unie onvoldoende oog heeft voor de tegenstrijdige belangen.

De Europese Commissie laat in een reactie weten op zichzelf geen bezwaar te hebben tegen Chinese bedrijven die in de EU projecten aannemen. De aanbestedingsprocedure maakt geen onderscheid tussen inschrijvingen van binnen en buiten de EU, zolang alles maar loopt volgens het boekje. ‘Welk bedrijf dan uiteindelijk een opdracht in de wacht sleept, is een keus van de desbetreffende nationale overheid’, zegt een woordvoerder.

https://fd.nl/economie-politiek/1359711/chinezen-bouwen-brug-in-kroatie-eu-betaalt-bijna-alle-kosten

RP: Toch onacceptabel dat de veroorzaker van het Coronavirus in europa door de EU zo gepamperd wordt!