LIVE | Ook dieren kunnen besmet raken met het coronavirus!

De mens is lang niet het enige zoogdier dat besmet kan raken met het coronavirus. Het virus is ook al aangetroffen bij nertsen, maar tientallen zoogdiersoorten zijn vatbaar voor het virus. Dat kan een gevaar zijn, want het virus kan onzichtbaar sluimeren bij de dieren, tot het overslaat naar mensen en onverwacht een nieuwe golf begint.

Het coronavirus bestaat uit een bolletje met allemaal uitsteeksels. Die koppelen zich vast aan bepaalde eiwitten in menselijke cellen. Zo weet het virus mensen te infecteren. Wetenschappers van University College London hebben bij 215 diersoorten uitgezocht hoe het virus bij hen kan binnendringen.

Honden en katten

Bij schapen, chimpansees, gorilla’s, orang-oetans en bonobo’s kan het virus net zo binnenkomen als bij mensen. Ook katten, honden, leeuwen, tijgers, fretten en makaken kunnen besmet raken. Vogels, vissen en reptielen hebben volgens de onderzoekers weinig te vrezen van het coronavirus.

De onderzoekers adviseren om huisdieren en vee goed in de gaten te houden. Dat kan helpen om nieuwe coronahaarden snel te vinden en nieuwe uitbraken in de kiem te smoren.

Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Scientific Reports, dat verbonden is aan het belangrijke blad Nature.

Duitsland

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 1382 nieuw coronabesmettingen vastgesteld. Daarmee is het totale aantal coronagevallen in het land de 300.000 gepasseerd, meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse staatsinstituut voor Volksgezondheid. 9534 mensen zijn in Duitsland aan de gevolgen van het virus overleden.

Het aantal nieuwe besmettingen is fors lager dan een dag eerder. Zondag kwamen er namelijk nog 2279 nieuwe gevallen erbij. Ook dat waren er minder dan de dag daarvoor.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1261723310/live-ook-honden-en-katten-kunnen-besmet-raken-met-coronavirus