Nederland in tweede golf, BN’ers vinden het onzin!

Record na record wordt gebroken als het gaat om het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland en toch rammelen het testbeleid en het contactonderzoek door de GGD aan alle kanten. En hoeveel invloed heeft de actie #ikdoenietmeermee van BN’ers?

Rutte corona

1. De cijfers op een rij

In de afgelopen zeven dagen zijn 13.471 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde dat instituut 8.265 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen. De afgelopen 24 uur zijn zo’n 2.250 nieuwe coronagevallen gemeld.

Van alle coronatests de afgelopen week was 6,1 procent positief, twee keer zoveel als eerder. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg van 92 naar 152. Op dit moment liggen 103 mensen op de intensive care als gevolg van het coronavirus, evenveel als half maart, toen de coronacrisis begon.

Het RIVM meldde dinsdag ook 33 sterfgevallen. Vorige week waren dat er nog 14.

2. Waarom is de testcapaciteit nog steeds niet op orde?

Het testbeleid is al weken een hoofdpijndossier voor minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge (CDA). In een video, zondag, legde presentator Arjen Lubach uit dat Nederland al in maart in zee kon gaan met een commerciële partij uit Duitsland die aanbood te helpen met grootschalig testen, maar dat dit onder anderen werd afgeraden door een lid van het Outbreak Management Team, Ann Vossen. Zij vertegenwoordigt de kleinere testfaciliteiten bij de ziekenhuizen en waarschuwde dat de kwaliteit van de testen niet kon worden gewaarborgd als een groot lab uit het buitenland erbij zou worden gehaald.

Maar maandag kwam Vossen daar in praatprogramma Jinek op terug en vond ze kwaliteit van de Duitse tests helemaal niet inferieur. ‘Als we hadden geweten dat de testvraag in september zo groot zou zijn, waren we vijf weken eerder al begonnen met contractonderhandelingen,’ zei de arts-microbioloog maandag bij Jinek.