De aarde krijgt er in oktober -tijdelijk- een maantje bij!

De aarde staat op het punt om het object 2020 SO in te vangen. Onduidelijk is nog of het een ruimtesteen of ruimtepuin is.

Het object 2020 SO cirkelt momenteel nog rond de zon. Maar dat gaat veranderen, zo voorspellen astronomen. Zoals het er nu naar uitziet wordt het object ergens in de komende weken door de zwaartekracht van de aarde ingevangen, wat betekent dat het object – net als de maan – rond de aarde gaat cirkelen.

Invangen
We krijgen er in zekere zin dus een maantje bij. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? We vroegen het Paul Chodas, directeur van NASA’s Center for Near Earth Object Studies (CNEOS). “In feite is er tussen de twee Lagrange-punten (L1 en L2) een soort ‘poort’ waardoor een object dat een heliocentrische baan heeft (oftewel om de zon cirkelt, red.) door de aarde kan worden ingevangen. Voorwaarde is wel dat het object in vergelijking met onze planeet relatief langzaam beweegt. En dat geldt voor 2020 SO.”

Alles wijst er dan ook op dat het object op termijn door de zwaartekracht van de aarde in een baan om de aarde wordt gedwongen. “Het is in feite een samenspel tussen de zwaartekracht van de planeet en de zwaartekracht van de zon,” vertelt Chodas. “Op vergelijkbare wijze heeft Jupiter in het verleden tijdelijk meer dan twaalf kometen ingevangen, waaronder ook de beroemde komeet Shoemaker-Levy 9: de komeet draaide jaren rond Jupiter voor deze uiteindelijk op de planeet klapte.

Tijdelijk en ongevaarlijk
2020 SO zal straks in een langgerekte baan om de aarde belanden en net als de kometen die Jupiter inving slechts tijdelijk om de aarde cirkelen. “Het object zal uiteindelijk weer vertrekken (…) En als dat gebeurt, gaat het weer rond de zon cirkelen.” Zorgen hoeven we ons niet te maken. “We kennen de baan van het object goed genoeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat het niet zal inslaan op onze planeet.”

Bron: https://www.scientias.nl/de-aarde-krijgt-er-in-oktober-tijdelijk-een-maantje-bij/