Column Michael van der Galien: peilingen bewijzen dat Nederlanders dom zijn, gaan gewoon voor Rutte IV

Door Michael van der Galien 25 september

Met alles wat er gebeurd is de afgelopen jaren — en dan met name met betrekking tot het netto besteedbare inkomen van mensen — zou je denken dat er razendsnel een eind komt aan de hegemonie van de VVD. Helaas, uit peilingen blijkt dat niets minder waar is. Mark Rutte en Klaas Dijkhoff zijn virtueel nog altijd verreweg de grootste en kunnen na nieuwe verkiezingen ‘gewoon’ weer een nieuwe regering vormen. Nederlanders zijn dom, aldus columnist Michael van der Galien.

Teunis Dokter berichtte gisteren dat de PVV van Geert Wilders in de lift zit. Jawel, Wilders en de zijnen staan volgens EenVandaag namelijk op 17 virtuele zetels. Dat is een winst van +2, en het zorgt ervoor dat de PVV nu virtueel de tweede partij van het land is. Die virtuele groei gaat echter ten koste van Forum voor Democratie, maar ook die partij is virtueel ontzettend gegroeid: van 2 zetels nu naar 11 in de peilingen.

De ademloosheid is weliswaar begrijpelijk — zeker voor mensen die de godganse dag bezig zijn met politiek — maar eigenlijk slaat het helemaal nergens op. Uit de peiling blijkt namelijk ook dat de VVD veruit de grootste partij van het land blijft. Rutte en Dijkhoff zouden op 33 zetels uitkomen als er nu verkiezingen waren. 33. Dat maakt de VVD bijna twee keer zo groot als de tweede partij. Dat is dus de PVV.

Laat dat even op je inzinken: ondanks al het gemopper van Nederlanders de afgelopen jaren, en ondanks alle statistieken waaruit blijkt dat het netto besteedbare inkomen van Nederlanders achterblijft, is en blijft de VVD veruit de grootste partij van het land.

Wat de andere leden van het partijkartel betreft: die doen het voor hun doen ook niet slecht. Het CDA staat op 15 virtuele zetels, D66 ook. Dat zijn dus 30 zetels. Plus 33 van de VVD is samen 63. Met GroenLinks erbij (14) komen ze uit op 77 zetels. Dat is weliswaar in een coalitie bestaande uit vier partijen, maar hé, zo’n coalitie hebben we nu ook. Zelfs de PvdA zou (in plaats van GroenLinks) betrokken kunnen worden bij Rutte IV (aangenomen dat hij niet naar de EU vertrekt): dan zouden ze uitkomen op 76 zetels.

De zogenaamde rechtse partijen — VVD (33), PVV (17), CDA (15) FVD (11) en SGP (3) — hebben samen weliswaar 79 zetels, maar CDA en VVD gaan echt niet samenwerken met de PVV, wat een rechtse coalitie onmogelijk maakt. Kiezers weten dat ook, maar dat weerhoudt ze er niet van om toch op de VVD (en in mindere mate op het CDA) te stemmen. We kunnen hier maar twee mogelijke conclusies uit trekken: ondanks al hun gemopper, ondanks al hun gezeik de afgelopen jaren zijn Nederlanders stiekem best blij met Rutte en co. Ja, ze hebben steeds minder te besteden, en ja, ze worden helemaal kapot belast, maar dankzij een vreemde sadomasochistische inborst vinden ze dat eigenlijk hartstikke fijn.

Dat is een eerste verklaring voor de huidige stand van zaken in de peilingen. En de tweede verklaring? Nederlanders zijn knetter, kneiter, ongelooflijk, bizar, het-is-niet-te-bevatten, ontzettend DOM. Ze vinden het niks dat ze lastenverzwaring na lastenverzwaring krijgen; ze vinden dat het huidige immigratiebeleid wanstaltig is; ze hebben het helemaal gehad met de doorgeschoten politieke correctheid… maar toch blijven ze op de mensen en partijen stemmen die voor deze situaties gezorgd hebben.

Het is triest om te zeggen, maar alleen de tweede verklaring lijkt realistisch. Ondanks de hoge opleiding van de gemiddelde Nederlander is hij/zij/het (ik wil niet misgenderen) olie- maar dan ook echt oliedom. Wat een volk zijn we toch.

Lees hier het hele artikel: https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/09/peilingen-bewijzen-nederlanders-gaan-gewoon-voor-rutte-iv-wat-zijn-we-toch-een-dom-volk/