De Wilders-paradox

Hoe rechtser Nederland stemt, des te linkser het beleid!

Titelfoto: Geert Wilders.

Net als vier jaar geleden staat de PVV weer op de tweede plaats in de peilingen, terwijl koploper VVD wat afzwakt. Een knappe prestatie van Geert Wilders, die de concurrentie van FvD onder de knie heeft gekregen en een stabiele partij leidt met weinig schandalen en een duidelijke lijn. Maar omdat de compromisloze Wilders nog altijd persona non grata is bij het establishment, dreigt de Wilders-paradox. Die paradox houdt in: hoe sterker de PVV wordt, hoe meer Rutte geneigd is toenadering te zoeken tot de PvdA en GroenLinks. Hoewel de Nederlanders rechtser stemmen, wordt het beleid dus linkser.


THE NETHERLANDS · Peil.nl poll 06/09/2020: SP 12, PvdD 6, GL 11, DENK 2, PvdA 14, 50PLUS 1, D66 14,…Poll results: SP 12, PvdD 6, GL 11, DENK 2, PvdA 14, 50PLUS 1, D66 14, VVD 32, CDA 13, CU 7, SGP 4, FvD 10, PVV 24 Source | Partieselectograph.com
9:26 p.m. · 6 sep. 2020

Centrumlinks kabinet

Als de uitslag in maart 2021 overeenkomt met de laatste peiling, zie hierboven, komt behalve de PvdA ook GroenLinks in beeld als coalitie- of gedoogpartner om een voortzetting van de samenwerking van VVD, CDA, D66 en CU mogelijk te maken. Een centrumlinks vijf- of zes- partijenkabinet, waaraan D66 en GroenLinks alleen zullen meewerken als het rampzalige Klimaatakkoord wordt uitgevoerd en verdere stappen worden gezet met de integratie van de EU tot een superstaat: een onomkeerbare schulden- en transferunie.

Horrorscenario

Dit horrorscenario zal voor weldenkend Nederland, van centrumrechts tot realistisch links (de sociaal-democraten die denken als Ronald Plasterk) een schrikbeeld zijn. Terwijl we, bij alle woeste polarisatie op de social media, juist een consensus zien ontstaan.

Zowel verstandig rechts (zeg maar de stroming Syp Wynia, waartoe ik mezelf ook reken) als verstandig links (laten we dit de stroming Ronald Plasterk noemen) zijn het erover eens dat Nederland in de EU en interne markt moet blijven, maar dat de door Frankrijk afgedwongen transferunie, schuldenunie en immigratieunie veel te ver gaat. Deze stromingen kunnen verenigd worden in het Deense model van opt-outs, waarin zowel Wynia (rechts) als Plasterk (links) zich kunnen vinden.

Bij de huidige electorale stand van zaken valt er niet aan zo’n centrumlinks pro-EU kabinet te ontkomen. Wat te doen? Hieronder een aantal scenario’s, die Nederland in staat zouden stellen om aan de Wilders-paradox te ontkomen en een realorechts/links kabinet te vormen, dat aanstuurt op opt-outs in de EU naar Deens model.

Lees hier het hele artikel: https://opiniez.com/2020/09/12/de-wilders-paradox-2/jangajentaan/