Moskeeën hebben geldtekort door corona: “Zo houden we het niet lang vol”

Screenshot_128
Zijn Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië blut of zo?

De coronacrisis treft ook moskeeën. Dat blijkt uit een stuk in dagblad Trouw waarvoor juist enkele van de foutste moskeeën in ons land werden gevraagd. Zowel de Essalam-moskee in Rotterdam als de Ulu-moskee in Utrecht huilden tranen met tuiten.

Moskeeën halen normaal gezien tijdens de ramadan een groot deel van de jaarlijkse inkomsten op. Maar nu ze maanden dicht waren vanwege het coronavirus, of maar mondjesmaat gelovigen kunnen toelaten, komt er niet genoeg binnen. Zo belanden moskeebestuurders in de problemen met de vaste lasten. Voorzitter Mohamadi El Harche van de Essalam-moskee rekent voor wat ze misliepen tijdens de sluiting in de vastenmaand. “Normaal gezien halen we zeker de helft van de jaarlijkse lasten op met de inzameling in de ramadan. Mensen zijn dan extra gul en vrijgevig.”

Ook moskeebestuurders die niet met plotselinge reparaties kampen, maken zich zorgen over de wegblijvende inkomsten. De El Islammoskee in Den Haag organiseerde halverwege mei al een benefietactie om de vaste lasten te kunnen betalen. En bij de Ulumoskee in Utrecht hebben ze wel een buffer van een paar maanden, zegt voorzitter Yücel Aydemir, maar moeten ze ook in actie komen. “Zoals het nu gaat, houden we niet lang vol.”

Was het geld uit Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië op? En weten de moskeeën straks belastinggeld te ritselen om de toko draaiende te houden?

https://tpo.nl/2020/08/31/moskeeen-hebben-geldtekort-door-corona-zo-houden-we-het-niet-lang-vol/

https://ejbron.wordpress.com/2020/08/31/hoera-moskeeen-hebben-geldtekort-door-corona-zo-houden-we-het-niet-lang-vol/