De zachte hand van Pekings lange arm!

Op allerlei manieren probeert de Chinese staat elders invloed te krijgen. ‘Deze soft power is niet hetzelfde als stille diplomatie. Dit gaat veel verder’, waarschuwt Alex Joske van het Aust ralian Strategic Policy Institute.
Op allerlei manieren probeert de Chinese staat elders invloed te krijgen. ‘Deze soft power is niet hetzelfde als stille diplomatie. Dit gaat veel verder’, waarschuwt Alex Joske van het Aust ralian Strategic Policy Institute.Foto’s: iStock / Beeldbewerking: FD Studio

In het kort

  • China vergroot niet alleen openlijk zijn macht, achter de schermen bouwt het aan een netwerk van ‘soft power’.
  • Dat gebeurt via samenwerking met kennisinstellingen, maar ook via een speciaal bestuursorgaan als het Verenigd Front.
  • Onderzoekers waarschuwen voor onderschatting van dit fenomeen, wetenschappers in Nederland blijken zichzelf al vaak te censureren.

Ze zien er geen kwaad in, de wetenschappers van de Amsterdamse universiteiten UvA en VU: samenwerken met Huawei. Terwijl Westerse overheden in toenemende mate bezorgd zijn over de groeiende militaire, economische en technologische macht van China, gaat het Chinese telecombedrijf – wereldwijd omstreden vanwege de vrees voor spionage voor Peking – een Amsterdams lab financieren dat onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie, zo meldde het FD afgelopen week.

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs vroegen de twee universiteiten nog eens heel goed over de deal – die ze niet konden verbieden – na te denken. Artificial intelligence (AI) is ‘sleuteltechnologie’ in de economische strijd tussen de supermachten. Het kabinet beschouwt AI als gedeeltelijk militaire technologie.

Maar volgens een gezamenlijke woordvoerder heeft het lab voor Huawei ‘niets te maken met netwerkapparatuur waarover veel publieke discussie is’. De universiteiten zeggen ‘zeer grondig onderzocht’ te hebben of gevoelige kennis in de juiste handen blijft, en of de wetenschappers onafhankelijk kunnen publiceren.

Maar is dat wel zo? Of is het tekenend voor de naïviteit waarmee China in het Westen nog steeds vaak tegemoet wordt getreden? Daar zijn meer voorbeelden van, zeggen experts.

Peking blijkt gewoon een nieuwe entiteit te hebben opgezet: de Chinese International Education Foundation zal de financiering en branding van de instituten overnemen. ‘Non-gouvernementeel.’

Lees hier het zeer omvangrijke artikel: https://fd.nl/achtergrond/1355151/de-zachte-vingers-van-pekings-lange-arm