Besmettingen Spanje stijgen explosief, in Nederland gaat het ‘best goed’!

In Spanje is het aantal coronabesmettingen dit weekeinde gestegen met bijna 20.000. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en het aantal doden loopt sneller op dan in elk ander Europees land. Hoe kon het zo uit de hand lopen? En hoe staan wij ervoor in Nederland?

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid maakte maandag bekend dat er in het weekeinde 19.382 besmettingen bij zijn gekomen. De meeste besmettingen zijn in de regio Madrid. In een grafiek met het dagelijkse aantal besmettingen is duidelijk te zien hoe Spanje naar een tweede golf toe kruipt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor heel Spanje vanaf dinsdag een oranje reisadvies af. Dat wil zeggen: alleen noodzakelijke reizen, en tien dagen quarantaine bij thuiskomst.

Niet alleen het aantal besmettingen loopt op, ook de Spaanse ziekenhuizen raken vol. In Madrid wordt 12 procent van de bedden door COVID-19-patiënten ingenomen, in de regio Aragón in het Noordoosten is dat zelfs 14 procent. Niet-acute behandelingen, bijvoorbeeld van een hernia, worden uitgesteld. In één week overleden er 96 mensen aan COVID-19.

Waarom loopt het in Spanje zo uit de hand?

Spanjaarden hebben – net als Italianen – een rijk sociaal leven met familie en vrienden. Jonge mensen wonen lang bij hun ouders; uit een onderzoek uit 2018 bleek dat de gemiddelde leeftijd waarop een Spaanse jongere het huis verlaat 29,5 jaar is (bron: Eurostat). Verschillende generaties komen daardoor veel met elkaar in contact.

Nu met COVID-19 is dat onhandig, want net als in Nederland zijn het vooral jongeren in Spanje die zich niet aan de regels willen houden. Alleen al in de stad Barcelona maakte de politie in één week een einde aan 5.500 botellones’ – feesten op straat waarbij veel wordt gedronken. De feesten zijn populair sinds de horeca op tijd dicht moet.

Spanjaarden houden zich niet aan mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht werkt niet naar behoren, schrijft de Volkskrant. Buitenshuis zijn mondkapjes altijd verplicht, maar voor de horeca, het strand of het zwembad zijn uitzonderingen gemaakt. Vreemd genoeg dragen Spanjaarden het mondkapje daarom vooral op plaatsen waar de kans op besmetting klein is; als ze in hun eentje op straat lopen. Ook de regel om 1,5 meter afstand te houden, wordt volgens de krant slecht nageleefd.

Daarnaast is het bron- en contactonderzoek in Spanje slecht, en 7,2 procent van de coronatests geeft een positieve uitslag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de epidemie ‘onder controle’ als maximaal 5 procent van de verdachte gevallen positief blijkt te zijn. Er zou in Spanje een groot tekort zijn aan onderzoekers. Daardoor horen mensen die contact hadden met een coronapatiënt van niemand dat ze in quarantaine moeten, noch dat ze zich moeten laten testen zodra ze symptomen krijgen.

Hoe gaat het in Nederland?

In Nederland is de afgelopen tijd veel gewaarschuwd. Dat lijkt vruchten af te werpen. Volgens de NOS wijst alles erop dat de weekcijfers van het RIVM vanmiddag een daling van het aantal positief geteste mensen laten zien.