HITTEGOLF!

Temperaturen tot 37 graden vandaag: code rood tot en met maandag!

Het wordt vandaag opnieuw heet en droog bij temperaturen tot 37 graden of lokaal zelfs meer in de Kempen, meldt het KMI. Code rood wordt afgekondigd, maar wat wil dat zeggen?

Vandaag, zaterdag krijgen we opnieuw tropische temperaturen, tot 37 graden of zelfs ietsje meer in de Kempen. Aan zee krijgen we maxima tot 31 graden. Wisselende bewolking over de westelijke landshelft en een matige zeebries temperen de temperaturen. Zaterdagavond en -nacht blijft het zwoel met minima tussen 14 graden in de Hoge Venen en tot 23 graden in de grote steden. 

Zondag krijgen we opnieuw vrij zonnig weer, met vooral in de loop van de namiddag af en toe wolkenvelden. Het kwik klimt opnieuw tot 36 graden in het centrum van het land. Aan zee steekt in de namiddag een matige zeebries op, waardoor de maxima er niet hoger gaan dan 30 graden. Een lokaal warmteonweer is zondag niet uitgesloten. 

Ook begin volgende week blijft het tropisch warm, al komen we dan stilaan in vochtigere en onstabiele lucht terecht. Maandag is het eerst wisselend bewolkt met lokaal een warmteonweer. De maxima halen dan opnieuw 36 graden in het centrum van het land. Door de toegenomen luchtvochtigheid zal dat drukkend aanvoelen. 

Wat betekent code rood concreet?

Aangezien het kwik vandaag zoals voorspeld tot 35 graden of meer klimt, zal voor vandaag en de komende dagen code rood wegens extreme hitte worden afgekondigd. Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moet u niet alleen de maatregelen die bij code oranje van kracht zijn opvolgen, maar moet u actie ondernemen om uzelf en anderen in veiligheid te brengen. Drink daarom extra veel, hou je zoutgehalte op peil, rust veel, verblijf in een gekoelde ruimte, gebruik vochtige doeken in geval van uitdroging en vermijd rechtstreekse zonnestralen. “Volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op”, luidt het advies.