Bizarre overheidspromotie voor Nederland Asielzoekersland!

Wie wil er nu niet naar ons land migreren?

Wie Welcome in the Netherlands, een website voor en door vluchtelingen, bezoekt treft direct een animatiefilmpje aan. De film is gemaakt door Simone Bommeljé, met – zo blijkt uit de aftiteling – steun van onder andere Kinderpostzegels, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Deze animatiefilm toont de tolerantie van Nederland jegens vluchtelingen.

We maken hier zelfs Engelstalige filmpjes, ondertiteld in het Arabisch, om uit te leggen wat je te wachten staat mocht je de lange reis vanuit Afrika of het Midden-Oosten durven te maken. Of dat nu per bus, vliegtuig of bootje op de Middellandse Zee is. Hoewel de film vermoedelijk al gemaakt is in februari 2016, ontstond er op maandag 3 augustus 2020 politieke ophef over en zijn er inmiddels Kamervragen gesteld.

Vrolijke vluchtelingen

Voorts komt het logo van de IND in beeld en zien we een vrouwelijke vluchteling aan tafel zitten, kennelijk tegenover iemand van de IND. De voice-over zegt: “Maybe you’re nervous. The IND wants to know your story and why you left home.” Ondertussen zien we de vrouw denken aan een oorlogssituatie. De voice-over vervolgt: “It is important that you say the right things to the IND.” De vrouw zegt: “I was in a war”. Er wordt uitgelegd dat zij hulp krijgt van een tolk en een advocaat. Vervolgens zien we vrolijke vluchtelingen die gezamenlijk een maaltijd verorberen “in a camp”. Er wordt uitgelegd: “Over the next few days the COA will help you to understand the rules of the Netherlands”. Drie islamitische vluchtelingen tonen breed glimlachend hun tanden bij de balie van het COA.

De boodschap is hier duidelijk: je moet niet de waarheid spreken tegen de IND, maar je moet het juiste zeggen. Als je dat doet – zeggen dat je uit een oorlogssituatie komt – dan krijg je een tolk, advocaat en voedsel. Samengevat: je wordt gelukkig in je nieuwe thuisland Nederland. Zo gemakkelijk kan het gaan. Overigens zou in de Arabische ondertiteling wel vermeld staan dat je “de waarheid” moet spreken.

Prachtig leven

Buiten de aankomst in Nederland – die kan saai zijn zo zegt iemand – is het leven van een vluchteling in Nederland prachtig. We zien lachende vluchtelingen in een klaslokaal, met op de achtergrond grote huizen en fietsende mensen. “You will go to school, meet new friends and learn new things”. Het filmpje vertelt dat de IND bepaalt of je teruggestuurd wordt of mag blijven. Vervolgens zien we een gelukkig ogend islamitisch gezin in een huis met daarop een spandoek “Home Sweet Home”.

Het huis, twee-onder-een-kap met een garage, lijkt het gezin van de staat te hebben gekregen. Het enige dat daarvoor diende te gebeuren was een bezoekje aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel, de IND en het COA. Tot slot vertelt de voice-over: “You have rights to a doctor, school and information from the IND, the COA and the NIDOS.

https://opiniez.com/2020/08/04/bizarre-overheidspromotie-voor-nederland-asielzoekersland/bart-collard/