Eerste Coronamedicijn opgekocht door Verenigde Staten: is het een wondermiddel?

Vorige week keurden de Europese medicijnautoriteiten het  eerste coronamedicijn goed. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de virusremmer remdesivir ervoor zorgt dat coronapatiënten in het ziekenhuis eerder herstellen. Ook lijken zij een kleinere kans te hebben om te overlijden. Wat betekenen deze resultaten en de goedkeuring door de medicijnautoriteiten? Vier vragen en antwoorden.

Wat doet het medicijn remdesivir?

Het is een zogenoemd antiviraal middel, een medicijn dat de aanmaak van virusdeeltjes remt, waardoor het de infectie kan afremmen. Het medicijn werd eigenlijk ontwikkeld tegen twee varianten van het ebolavirus, maar werd daarvoor nooit officieel geregistreerd omdat de onderzoeksresultaten tegenvielen.

Bij ernstig zieke coronapatiënten lijkt het medicijn wel een effect te hebben. Dat blijkt onder meer uit een studie met de naam NIAID-ACTT-1, waarbij NIAID staat voor  US National Institute of Allergy and Infectious Diseases, die de studie financiert, en ACTT voor Adaptive COVID-19 Treatment Trial. In het onderzoek werden 1.063 patiënten gevolgd, waarbij een groep remdesivir kreeg toegediend en een andere groep een placebo, een nepmedicijn.

Patiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen toegediend, bleken door de virusremmer vier dagen eerder te herstellen, binnen elf dagen in plaats van binnen vijftien. Ook lijken zij een kleiner risico te lopen op overlijden, al is dat nog niet onomstotelijk vastgesteld. Het medicijn kent ook bijwerkingen – zoals een effect op de lever, hoofdpijn en misselijkheid – maar de positieve effecten wegen volgens de autoriteiten op tegen deze risico’s.

Remdesivir is een medicijn dat intraveneus moet worden toegediend, dus via een injectie in een ader.

Wat betekent de goedkeuring van de Europese medicijnautoriteiten?

De Europese goedkeuring is voor een jaar en onder voorwaarden. Zo moet de fabrikant uiterlijk in december aanvullende onderzoeksresultaten overleggen van grotere studies waarin de resultaten uit de eerste studies worden bevestigd. Ook moet nog duidelijker worden of de positieve effecten opwegen tegen de bijwerkingen. Als de Europese Commissie het advies van de Europese medicijnautoriteiten deze week overneemt, mag het medicijn vanaf dat moment al wel worden voorgeschreven aan coronapatiënten in het ziekenhuis die extra zuurstof krijgen toegediend. Het is het eerste geregistreerde medicijn tegen het coronavirus in Europa. Eerder werd het al goedgekeurd in Amerika en Japan.

De goedkeuring is dan ook ‘ontzettend goed nieuws’, zo schrijft Ton de Boer in een blog. De Boer is voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Nederlandse medicijnautoriteit.  Maar hij plaatst ook direct een paar kanttekeningen. Want remdesivir is ‘geen wondermiddel’. De patiënten waarbij het een effect heeft, zijn al ernstig ziek en hun wacht vaak toch nog een langdurige revalidatie. Voorkomen dat die groep zo ziek wordt, lijkt dit middel vooralsnog niet te kunnen. De Boer hoopt dan ook dat er een medicijn wordt ontdekt dat voor een grote groep patiënten geschikt is en dat nog betere resultaten laat zien.

Lees hier het hele artikel: https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/blog/2020/07/eerste-coronamedicijn-wondermiddel-of-niet-764432/