De tweede golf van de Corona-epidemie zwelt wereldwijd aan!

Van België tot Hongkong zien landen het aantal coronabesmettingen weer oplopen, en nemen ze maatregelen.

Op het ‘Dashboard coronavirus’ van de overheid loopt het aantal besmettingen weer op, tot 144 afgelopen zaterdag. Maar dat zijn, volgens het RIVM, dagkoersen, en niet per se voorboden van een tweede golf. Het RIVM komt dinsdag met zijn eigen weekbericht over het verloop van de epidemie.

Mondkapjes worden eerder ontmoedigd dan gestimuleerd

De mondkapjesgewoontes van de Zweden passen bij het eigen­zinnige pandemie­beleid dat het land gekenmerkt heeft. Al gaat het mond­kapjesvraagstuk nog een stap verder: waar Zwedens corona­strategie er één was van aan­bevelingen en individuele verantwoordelijk­heid, wordt het dragen van mondbedekking in de openbare ruimte niet eens geadviseerd.

Verschillen zijn er nog altijd tussen Europese landen, in afgekondigde regels en in publiek gebruik, maar het mondkapje mag inmiddels symbool staan voor een virus dat nog lang niet weg is. Groot-Brittannië, aanvankelijk luchthartig over de gevaren van het coronavirus, besloot mondkapjes verplicht te stellen in het openbaar vervoer en in winkels, zoals vorige week ook in België al is gebeurd. Carrie Lam, de leider van Hongkong, kondigde diezelfde en andere strenge maatregelen af, omdat het aantal infecties in de Chinese stadstaat weer oploopt.

Hongkong is een kleintje in deze pandemie; de stad van 7,5 miljoen inwoners, heeft tot nu toe slechts 1800 besmettingen geteld. Maar Lam noemt de situatie kritiek, en zegt dat er geen enkel teken is dat de epidemie onder controle is.

Wereldwijd 14 miljoen bevestigde besmettingen

Groot-Brittannië vormt een contrast met Hongkong. Het land betreurt inmiddels 45.000 doden door Covid-19, en staat daarmee op een sinistere derde plaats op de ranglijst van landen met de meeste coronadoden. De Verenigde Staten voeren die lijst aan, met 140.000 doden tot nu toe, gevolgd door Brazilië, met 78.000 doden. Het totaal aantal coronadoden wereldwijd passeerde dit weekeinde de grens van 600.000. Het aantal bevestigde besmettingen bedraagt wereldwijd inmiddels meer dan 14 miljoen. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest.

https://www.trouw.nl/buitenland/de-tweede-golf-van-de-corona-epidemie-zwelt-wereldwijd-aan~b965b205/