Mark Rutte heeft zijn zin gekregen en Nederland onherroepelijk schade berokkend’!

‘Mark Rutte heeft zijn zin gekregen en Nederland onherroepelijk schade berokkend’
Premier Rutte kreeg veel aandacht, maar dat ging ten koste van het Neder­landse krediet bij andere Europese politici.

De EU-leiders hebben eindelijk een akkoord bereikt, maar door Nederlands houding zijn de Europese relaties beschadigd, stellen PhD-onderzoekers Guus Wieman en Jasper Simons. De gevolgen zijn groter dan een bot imago.

De Europese top over de meer­jarenbegroting van de Unie en het coronaherstelfonds is na een aantal dagen tot diep in de nacht vergaderen toch met een akkoord afgesloten. Raadspresident Charles Michel ziet een goede en sterke deal, de Franse president Emmanuel Macron vertrouwt erop dat de gevolgen historisch zijn en de Spaanse premier Pedro Sánchez noemt het zelfs een van de briljantste pagina’s van de Europese geschiedenis.

Zo ver wilde premier Mark Rutte niet gaan, maar hij heeft wel zijn zin gekregen. In het steunfonds zitten minder giften in plaats van leningen dan werd voorgesteld, hogere kortingen op onze overdracht aan de meerjaren­begroting en enige afdwingbaarheid van hervormingen in met name zuidelijke lidstaten. De Nederlandse hoofdrol als dwarsligger lijkt uitbetaald. Maar helaas, dit akkoord is slechts een pyrrusoverwinning.

Machtsverschuiving

Hoewel Rutte nu kan claimen alles eruit te hebben gehaald en dat ‘de Nederlandse belangen goed zijn gewaarborgd’ heeft de strategie van neezegger de Nederlandse reputatie onherroepelijke schade berokkend. Los van de tekortkomingen in de analyse ten aanzien van de politiek-economische situatie in landen als Spanje en Italië waar de laatste weken op is gewezen, heeft het kabinet gevaarlijk spel gespeeld. De Nederlandse positie in Europa is aanmerkelijk verzwakt. Zeker in het licht van dat andere spook dat door Europa waart: de brexit.

Nu het Verenigd Koninkrijk sinds dit jaar geen zeggenschap meer heeft in de Europese Unie, heeft zich een significante machtsverschuiving voorgedaan. Een voorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen door de Raad van de Europese Unie bij instemming van 15 van de 27 van de lidstaten als die samen minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Lees hier verder: https://www.parool.nl/columns-opinie/mark-rutte-heeft-zijn-zin-gekregen-en-nederland-onherroepelijk-schade-berokkend~bf54c8ea/?fbclid=IwAR313jR6XJSg2HK3eBZMaInwMfXi0IpqwobRpsycPhSmejrhZ1fXn9eBP_o