Trump: ‘Bewijs dat coronavirus uit lab in Wuhan komt’!

Een patiënt die lijdt aan het virus wordt vervoerd in Wuhan

President Trump zegt bewijs te hebben dat het coronavirus afkomstig is van een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Deskundigen twijfelen aan het bewijs. Tot nu toe werd aangenomen dat het virus ontstaan is op een markt met levende dieren in Wuhan. Toch is ook daar twijfel over.

Op zijn persconferentie liet Trump vannacht weten dat hij er dankzij het bewijs vrijwel zeker van is dat het laboratorium in Wuhan de oorsprong is van de virusuitbraak. Inhoudelijk wilde hij niet verder op het bewijs ingaan, omdat het onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten nog loopt.

Wel stelde Trump dat het virus door een opeenstapeling van fouten kan zijn ontsnapt of dat het virus zelfs met opzet is verspreid. Het virologisch instituut in Wuhan heeft alle aantijgingen van Trump ontkend. 

Dierenmarkt 

De meeste gezondheidsexperts gaan ervan uit dat het virus ontstaan is op een markt in Wuhan waar levende dieren werden verkocht. Het virus zou van dier op mens zijn overgesprongen. Toch komen er steeds meer twijfels over deze theorie. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een man die op 1 december symptomen van het virus vertoonde, de eerst bekende besmette patiënt was. In tegenstelling tot veel andere mensen die tot de eerste groep patiënten behoorden, was hij niet op de beruchte markt geweest. 

Toch kan het virus wel degelijk van de dierenmarkt afkomstig zijn. Binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er ook experts die zeggen dat het virus onmogelijk door de mens zelf kan zijn gecreëerd. 

Omdat er nog zoveel onduidelijk is over de oorsprong van het virus, roepen steeds meer partijen op tot een onafhankelijk onderzoek. En dat is tegen het zere been van China. Dat land wil zelf onderzoek doen en houdt tot dusverre iedereen op afstand. 

WHO-gezant geweigerd

China weigert daarbij onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie te laten meekijken. Zij krijgen geen toegang tot het land. Die houding kan niet alleen rekenen op kritiek van de WHO, maar ook van meerdere internationale partijen. 

Zo hebben onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en Australië zich al uitgesproken voor een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van Covid-19. 

Druk vanuit Peking

Niet alleen Australië en China vliegen elkaar in de haren, ook veel andere landen liggen op dit moment in de clinch met Peking. De Amerikanen, die zelf dus wel onderzoek doen in Wuhan, pleiten voor hardere sancties. Volgens president Trump had China de wereld na de uitbraak ook veel eerder moeten waarschuwen. Ook Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie werden onder druk gezet om een kritisch rapport over Chinese desinformatie over het virus af te zwakken. Al deze landen roepen nu steeds harder om een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het virus.

‘Er moeten sancties komen voor China’

Lees hier het uitgebeide artikel: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5108581/wuhan-laboratorium-corona-virus-trump-dieren-who-china