Besmettingen omringende landen nemen snel toe: ‘tweede golf België’

Veel Nederlanders pakken deze week hun koffers voor de zomervakantie. Tegelijkertijd neemt het aantal coronabesmettingen zowel binnen als buiten Europa snel toe. België slaat alarm over een tweede golf, in Frankrijk ligt het reproductiegetal boven de 1 en via Schiphol komen besmette reizigers Nederland in.

België: tweede golf

Besmettingen: 63.283 Doden: 9.795

Het aantal besmettingen in België neemt fors toe, meldt De Standaard vrijdagTussen 7 en 13 juli zijn er gemiddeld 114 nieuwe besmettingsgevallen per dag bevestigd. Dat is 32 procent meer dan een week daarvoor. Gisteren zijn 200 nieuwe gevallen gemeld, maandag 216. De besmettingen waren voor het laatst zo hoog in mei.

In België is het vanaf zaterdag voor iedereen ouder dan twaalf jaar verplicht om een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters en musea. Ook in gebedshuizen en andere binnenruimten waar veel mensen samenkomen, moeten de bezoekers een mondkapje op. Wie gaat winkelen zonder mondkapje kan een boete van 250 euro opgelegd krijgen. Een winkelier die geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 750 euro. De boete kan oplopen tot 4.000 euro en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden.

Viroloog Marc van Ranst noemde de cijfers ‘absoluut niet goed’. ‘Als je deze cijfers ziet, kan je zeggen dat de tweede golf begonnen is,’ zei hij op de Belgische radio.

En hoe zit het in Nederland?

Besmettingen: 51.351 Doden: 6.137 

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de afgelopen week gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is de eerste stijging in het aantal besmettingen sinds begin juni de testcapaciteit is uitgebreid. Sinds vorige maand konden ook Nederlanders met milde klachten, zoals verkoudheid of niezen, zich laten testen. Per dag waren er gemiddeld 76 besmettingen.

Lees hier het hele angstwekkende uitgebreide artikel over de Coronabesmetting: