Tweederde Nederlanders wil veto tegen gemeenschappelijke EU-schuld!

Ruim tweederde van de Nederlanders (69 procent) wil dat Nederland een veto uitspreekt tegen een gemeenschappelijke schuld met andere EU-landen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de politieke partij Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) waarvan onder meer Forum voor Democratie lid is.

De vragenlijst is ingevuld door 2.500 respondenten. Tweederde is de afgelopen tijd negatiever geworden over de Europese Unie. Eveneens tweederde is negatief over het feit dat er via het EU-herstelfonds steeds meer geld wordt overgeheveld naar Zuid-Europese landen.

Driekwart is tegen het betalen van specifieke EU-belastingen om de begroting rond te krijgen (alleen bij aanhangers van GroenLinks en D66 is een nipte meerderheid voor) en driekwart is tegen verdere EU-integratie.

Al maanden onderhandeld over herstelfonds

Het door de coronacrisis zwaar getroffen Italië ligt financieel op apegapen. Om de crisis te verlichten, besloten de Europese ministers van Financiën al in maart om alle begrotingsregels los te laten. Landen als Italië en Spanje mochten hun toch al hoge staatsschuld verder laten oplopen. Maar deze landen willen meer steun in de vorm van een herstelfonds. Nederland heeft keer op keer duidelijk gemaakt dat dat alleen acceptabel is als hier strenge voorwaarden aan worden verbonden.

Premier Rutte staat steeds meer alleen

De EU-regeringsleiders komen vrijdag bijeen in Brussel, maar in de aanloop daarnaartoe is premier Mark Rutte (VVD) steeds meer alleen komen te staan. Zo vond hij eerder de Duitse bondskanselier aan zijn zijde als het ging om voorzichtigheid bij grote reddingspakketten voor de zwakkere EU-landen in het Zuiden. Maar recent maakte Merkel een draai: ze vreest dat door de crisis de verschillen tussen de Europese economieën nog groter worden wat een bedreiging gaan zijn voor de stabiliteit van de EU.

https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2020/07/tweederde-nederlanders-wil-veto-tegen-gemeenschappelijke-eu-schuld-766598/?&utm_source=elsevierweekblad&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWO%20-%20juli%202020&utm_term=EWO%20-%2020200715&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header

Lees ook: https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2020/07/eu-top-veto-van-rutte-tegen-merkels-onzin-is-pro-eu-766488/?&utm_source=elsevierweekblad&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=Test%20campagne&utm_term=&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Afbeelding%20boven%2050%25