FEDERATIE INDISCHE NEDERLANDERS

cover photo, Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan, buiten en tekst

FIN verzoekt Westerbork om opheldering ‘keuze’-uitlating!

ARNHEM (5 juli 2020) – De repatriëring van Indische Nederlanders zou het gevolg zijn van “een grote groep” die voor Nederland “koos”. Die opmerkelijke uitspraken doet de conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Guido Abuys, bij RTV Drenthe. Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft het herinneringscentrum om opheldering verzocht.

Ook op de website van Kamp Westerbork circuleren vergelijkbare teksten. Het is een bijzondere duiding van (de repatriëring van) Indische Nederlanders; een groep die zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als de Bersiap door Japanners respectievelijk Indonesiërs is vervolgd vanwege hun Nederlandse en Europese afkomst. Van enige keuze daarbij was geen sprake. Indische Nederlanders waren immers Nederlanders. Tijdens Zwarte Sinterklaas verklaarde Soekarno hen zelfs staatsgevaarlijk. (Indische) Nederlanders werden vanaf dat moment actief gedwongen om naar hun eigen land terug te keren.

Deze geschiedenis voorspiegelen als “een grote groep” die voor Nederland “koos” is wrang . Abuys deed zijn uitlatingen omdat het deze week 70 jaar geleden is dat de eerste Indische Nederlanders aankwamen in Kamp Westerbork, toen De Schattenberg genaamd, waar zij tijdelijk werden opgevangen. De uitlatingen zorgen binnen Indisch Nederland voor ergernis. Sinds de publicatie van het nieuws door RTV Drenthe ontving FIN meerdere klachten. FIN heeft Herinneringscentrum Kamp Westerbork dan ook om opheldering verzocht. Het centrum heeft tot op heden niet gereageerd.

Image

http://www.federatie-indo.nl/20-07-05/?fbclid=IwAR1lWBPPiVVRZ_rBe9MONPis7flGd87Z8KgiHSYyPeReuhTmWsL7I-2QGqI

https://www.facebook.com/groups/eenheidinverscheidenheid/permalink/2716854041923018/

RP: Heel eenvoudig: Indonesë was een Nederlandse kolonie en de meeste indische mensen daar hadden vanaf de geboorte een Nederlands paspoort omdat 1 of beide ouders de Nederlandse nationaliteit had! Ze zaten op Nederlandse scholen en spraken Nederlands als hoofdtaal. Ze waren alleen niet in Nederland geboren maar in een Nederlandse kolonie, waarin ze ook voor Nederland hadden gevochten! Zij en hun nakomelingen hadden daarom net als alle Nederlanders vanaf de geboorte de “Nederlandsche Nationaliteit”!

Zo moeilijk is het toch niet?