Het coronavirus: een ernstige dreiging of toch ook een Hype?

Het mondkapje is hét kledingstuk van 2020.

OPINIE | Het jaar is nog maar een week of zes oud en nu al lijkt het erop dat we het ‘kledingstuk van 2020’ kennen: het mondkapje. Pieter de Wit vergelijkt het coronavirus met een griepepidemie en komt tot opvallende conclusies. 

De mensheid verkeert weer eens in de hoogste staat van alarmisme. Nu is het niet de klimaatverandering die ons acute einde aankondigt, maar de Chinese Griep.

Oorlogsverslaggevers

De beelden zijn hallucinerend: lege miljoenensteden, mannen in witte pakken die van alles rondspuiten – wat? Geen idee, wat moet je spuiten tegen een virus? Vicks Dampo misschien? – en elke dag weer westerse journalisten die als oorlogsverslaggever vermomd (mondkapje op en daar overheen een XXL-duikbril) hun verhaal brengen van het Chinese griepfront.

De zondeval

Is de dreiging echt zo groot of hebben we hier te maken met de grootste mediahype sinds de zondeval in het paradijs? Er is enige reden voor scepsis. Op hetzelfde moment dat de Chinese overheid het land vrijwel bevriest, heerst ook in de Verenigde Staten een griepepidemie. Wat zegt Fluview, het wekelijkse US Influenza Surveillance Report? Hou je vast, in het actuele griepseizoen (peildatum 25 januari 2020) zijn er 19 miljoen griepmeldingen binnengekomen bij de gezondheidsautoriteiten (een plus van 4 miljoen vergeleken met de week daarvoor), en die hebben geleid tot 180.000 ziekenhuisopnamen en tienduizend ‘griepdoden’. Niet zozeer dood-door-griep, maar vooral door afgeleide kwalen, en dan met name longontsteking bij ouderen. Dat zijn cijfers waarbij die van China, waar ook nog eens vier keer zoveel mensen wonen als in de VS, totaal verbleken.

Bijna 10.000 doden

In de winter van 2017 op 2018 noteerden RIVM en CBS samen voor Nederland een ‘oversterfte’ van 9444 mensen, precies in de achttien weken durende periode van toen een griepepidemie. Herinnert u zich de paniek nog die heerste? Nee, natuurlijk niet, want er was geen paniek. Bijna tienduizend Nederlandse doden, en niemand die door de overheid in quarantaine werd gezet. 

De mensheid lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, volgens het spreekwoord. En zeker als de vrees tot ons komt uit verre landen waar ze dingen nu eenmaal anders doen dan wij. Waar een overheid heerst die aanvankelijk artsen die melding maken van een nieuw griepvirus dreigt met gevangenisstraf, om een maand later de totale staatsmacht te mobiliseren om hun burgers in een angst te verlammen.

Pieter de Wit,
Nijverdal

https://www.tubantia.nl/reggestreek/het-coronavirus-een-ernstige-dreiging-of-toch-ook-een-hype~adef695b/