Woedende boeren opnieuw in actie om onwrikbare houding Schouten!

Nederlandse boeren voeren opnieuw actie om aandacht te vragen voor de stikstofmaatregelen. Donderdagavond demonstreerden boeren met tractoren bij het Binnenhof. Ook vrijdag worden acties verwacht.

Rond middernacht gingen de boeren weg. Ook in onder meer Groningen en Breda waren er acties met trekkers.

Groningen Airport Eelde (GAE) gaat aangifte doen tegen de boeren die donderdagavond als protestactie over de landingsbaan van het vliegveld reden. Dit is gemeld bij de Koninklijke Marechaussee en er is aangifte gedaan wegens vernielingen. Dat meldt RTV Noord. ‘Ik ben enorm verbaasd dat mensen dit doen,’ laat interim-directeur van het vliegveld Bart Schmeink weten. ‘Ook na elf uur kunnen er vliegtuigen landen. Dat kan zijn vanwege uitwijk of wanneer er een donororgaan binnenkomt.’ Ook had de protestactie problemen kunnen opleveren voor de traumahelikopter.

Minder eiwit in veevoer

De acties volgden op een oproep van Farmers Defence Force om te protesteren tegen plannen van Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie). Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over deze plannen. Schouten wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Maar volgens onder meer Farmers Defence Force gaat dat ten koste van de gezondheid van koeien.

De politie blokkeerde de ingang naar het Binnenhof. Rond middernacht vertrokken de boeren uit Den Haag.

Boerenprotestorganisatie Agractie wil vrijdag op verschillende plaatsen in het land kleine protestacties houden. Vanaf 11.00 uur wordt ‘in klein verband’ gedemonstreerd in Den Haag en op andere plekken. Rond het middaguur was er slechts een handjevol boeren op het Malieveld. Om te voorkomen dat vrijdag protesten uit de hand lopen, zijn legervrachtwagens voor de ingang van het Binnenhof geplaatst.