Viruswaanzin.nl eist einde lockdown in kort geding tegen staat!

Viruswaanzin.nl eist einde lockdown in kort geding tegen staat

Actiegroep Viruswaanzin.nl eist in een kort geding dat de Nederlandse staat alle maatregelen tegen covid-19 intrekt.

Volgens jurist Jeroen Pols is de lockdown in strijd met de Europese mensenrechtenverdragen. Hij heeft daarom een 46 pagina’s tellende dagvaarding opgesteld.

‘Elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt’, zegt Willem Engel, die zelf een achtergrond als biofarmaceutisch wetenschapper heeft. ‘Met alles wat we inmiddels weten over het virus kan een weldenkend mens niet van mening blijven dat deze bizarre situatie nog langer noodzakelijk is. Gebleken is dat covid-19 qua bedreiging voor de volksgezondheid niet sterk afwijkt van een gemiddelde griepgolf. Dat staat gewoon vast. Bovendien is de epidemie inmiddels voorbij.’

Economie verwoest

Het duo vreest dat de schade door de lockdown rampzalige proporties zal aannemen.  ‘Door het maandenlang uitstellen van de reguliere medische zorg zijn duizenden doden te verwachten. Daarnaast is de economie verwoest’, aldus Pols.

Engel meent dat het RIVM een merkwaardige rol speelt. ‘De afgelopen maanden hebben een groot aantal wetenschappers geklaagd over het gebrek aan openheid. Wij vermoeden dat het RIVM onderzoeksresultaten heeft vervalst en Van Dissel de Tweede Kamer mogelijk onjuist voorlichtte.’ Viruswaanzin.nl eist daarom in een tweede kort geding dat het RIVM de ontbrekende informatie vrijgeeft.

RIVM: ‘Altijd openheid’

In een reactie wijst RIVM de kritiek van de hand. ‘In de coronacrisis hebben we optimale openheid betracht. Alle OMT adviezen zijn openbaar gemaakt en onze werkwijze is uitgelegd op de website. Ook waar het gaat om het berekenen en modelleren. Het RIVM doet onderzoek naar het nieuwe coronavirus waarbij modellen worden gebruikt’, aldus een woordvoerder.

‘Wanneer de onderzoeken zijn afgerond, publiceren we resultaten. We publiceren de onderzoeken in internationale ‘peer reviewed’ tijdschriften. Dit leidt tot open access publicaties: publicaties die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook de codes en data die we gebruiken zijn openbaar. Dit is terug te vinden op onze website: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/hoe-berekeningen-bijdragen-aan-bestrijding-van-virus/rekenmodellen. Het vervalsen van onderzoeksresultaten zou indruisen tegen alles waar we als onderzoeksinstituut voor staan’, vervolgt de zegsman van het RIVM.

Viruswaanzin.nl eist ook dat de Tijdelijke Wet Covid-19 onverbindend verklaard wordt. Pols: ‘In dit wetsvoorstel is het zogenaamde nieuwe normaal vastgelegd. We zijn vanaf 1 juli wettelijk verplicht om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te blijven, en mogelijk later nog meer. Onze grondrechten worden vergaand beperkt. De politie mag dan bij je thuis komen controleren en mensen beboeten, wegsturen en zelfs arresteren en gevangenzetten. Met deze wet is de regering geen virus aan het bestrijden maar onze democratische rechtsstaat aan het afschaffen. Daartegen verzetten wij ons.’

Het kort geding tegen de lockdown wordt op 25 juni 2020 vanaf 11.00 uur behandeld door de Rechtbank Den Haag.

https://www.vastgoedmarkt.nl/beleggingen/nieuws/2020/06/viruswaanzin-eist-einde-lockdown-in-kort-geding-tegen-staat-101154488