Boeren: zet grenzen open voor arbeidsmigranten van buiten Europa!

Forum-leider Thierry Baudet spreekt tijdens boerenprotest afgelopen herfst in Den Haag. Een spraakmakend deel van de boeren voelt verwantschap met zijn gedachtegoed.
Forum-leider Thierry Baudet spreekt tijdens boerenprotest afgelopen herfst in Den Haag. Een spraakmakend deel van de boeren voelt verwantschap met zijn gedachtegoed.

In het kort:

Arbeidsmigranten van buiten de EU moeten tekorten aan arbeidskrachten in landbouw verhelpen.

Dit betoogt boerenkoepel LTO Nederland in het Verkiezingsmanifest 2021.

Verder moet komend kabinet de boeren vooral met rust laten, aldus LTO.

Boerenkoepel LTO Nederland roept politieke partijen op arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie (EU) toe te laten voor maximaal negen maanden werk. Nu kan dat niet. Niet-Europeanen zijn volgens LTO dringend nodig vanwege kraptes op de arbeidsmarkt in de EU voor seizoensarbeid zoals oogsten. De knellende arbeidsmarkt noemt LTO ‘wellicht het grootste thema voor de komende jaren’ in delen van de land- en tuinbouw.

Tweede Kamerverkiezingen

Dit schrijft de boerenkoepel van 35.000 leden in het Verkiezingsmanifest 2021 dat LTO dit weekeinde naar buiten brengt. Het Financieele Dagblad kreeg voorinzage. LTO wil met dit document invloed uitoefenen op de programma’s die politieke partijen schrijven voor de komende Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar.

Het voorstel de grenzen te openen voor arbeidsmigranten van buiten de EU kan stof doen opwaaien. Tijdens de demonstraties afgelopen herfst tegen het stikstofbeleid van de huidige regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werd duidelijk dat een spraakmakend deel van de boeren verwantschap voelt met Forum voor Democratie en de PVV. Thierry Baudet en Geert Wilders spraken de boeren toen toe.