Gemeente Amsterdam geeft subsidie aan demonstranten op de Dam!

Gemeente Amsterdam geeft subsidie aan demonstranten op de Dam

Wel 5.000 mensen kwamen maandag op de Dam samen. Ze protesteerden tegen vermeend racisme in de Verenigde Staten. Met de zegen van burgemeester Femke Halsema. Sterker nog: haar gemeentebestuur geeft flinke subsidies aan organisatoren Mitchell Esajas en Jerry Afriyie.

Jerry Afriyie

De organisator van het protest “tegen anti-zwart geweld in de VS en EU” is Zwarte Piethater Jerry Afriyie en zijn Stichting Nederland Wordt Beter. Deze stichting ontvangt voor het jaar 2020 een subsidie van 8.000 euro van de Amsterdamse overheid. Dat blijkt uit het subsidieregister van de gemeente. Ook in 20172018 en 2019 ontving de club subsidie.

Alleen argumenten tegen Zwarte Piet

De gemeentelijke subsidie is meestal voor de ‘Dag van Empathie’, die Nederland Wordt Beter organiseert. Het wordt besteed aan onder andere een lespakket om “in dialoog [te gaan] over controversiële onderwerpen” als Zwarte Piet. Daarbij krijgen kinderen alleen argumenten tegen Zwarte Piet aangereikt. Bijvoorbeeld: “Verandering is altijd goed.” En: “Ik heb me wel eens buitengesloten gevoeld.” In een ander lespakket dat Nederland Wordt Beter maakte, zijn hele delen geplagieerd – een strafbaar feit.

Medeorganisator van het protest op de Dam is Mitchell Esajas. Deze activist vindt de vernielingen en brandstichtingen in de Verenigde Staten een legitieme verzetsdaad, zo lezen we bij NOS. Plunderingen noemt hij een “begrijpelijke en natuurlijke tegenreactie”. Esajas zit in het bestuur van Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Gemeentesubsidie in 2020: 525.550 euro. Esajas is daarnaast voorzitter van Stichting New Urban Collective. Gemeentesubsidie in 2020: 15.000 euro.

Doden herdenken mag dan weer niet

De demonstratie zorgde voor veel ophef op sociale media. Mensen die al maanden hun zieke moeder niet mogen bezoeken in het verpleeghuis, moesten toezien hoe linkse activisten met duizenden mochten samenkomen op de Dam. De vergelijking met de Dodenherdenking drong zich op. Zelfde locatie, maar zonder publiek. Samen je oorlogsdoden herdenken mag niet; demonstreren tegen vermeend racisme aan de overkant van de Atlantische Oceaan mag wel – en wordt door de burgemeester juist hartelijk aangeraden.

Lees ook: Jerry Afriyie ontvangt subsidie voor lespakket tegen Zwarte Piet

https://cultuurondervuur.nu/gemeente-amsterdam-geeft-subsidie-aan-demonstranten-op-de-dam/?utm_medium=email&utm_source=civitas&utm_campaign=newsletter