Vijf vragen over de oorzaken van de massale onlusten in de VS!

In honderden Amerikaanse steden wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld. Op veel plekken treden agenten opvallend hardhandig op tegen betogers, omstanders en de pers. Wat is er aan de hand? Vijf vragen over de onrust in de VS.

Waarom lopen demonstraties op zoveel plekken uit de hand?

Critici wijzen vooral op het contrast tussen de huidige politieaanpak en die tijdens betogingen tegen lockdowns vanwege het coronavirus in de afgelopen maanden. De politie ging toen in verschillende staten met grote terughoudendheid te werk ten opzichte van de (voornamelijk witte) betogers. Ook toen zij het staatsparlement van Michigan bestormden met aanvalsgeweren om hun schouders en de aanwezige politici dwongen zich te hullen in kogelwerende vesten.

“Stel je voor dat tien zwarte mannen met geweren richting een staatscapitool waar dan ook in de Verenigde Staten zouden lopen”, zei politicoloog Melanye Price van Prairie View A&M University destijds tegen Vox. “Ze zouden worden neergeschoten voordat ze de bovenste traptrede bereikten.”

Rond de demonstraties naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd zijn voorbeelden van gewelddadige en schijnbaar buitensporige politieoptredens veelvuldig te vinden. Agenten gebruikten knuppels, traangas, pepperspray en rubberkogels tegen betogers en omstanders. In veel van de video’s van dergelijk geweld was geen duidelijke aanleiding voor dat harde ingrijpen te zien en gaven de agenten vooraf geen waarschuwing.

https://www.nu.nl/buitenland/6055376/vijf-vragen-over-de-oorzaken-van-de-massale-onlusten-in-de-vs.html#coral_talk_wrapper