België: Alles mag weer, tenzij het niet mag!

Als cafés en restaurants op 8 juni weer mogen openen, valt de Vlaamse hinderpremie weg, maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (links) al duidelijk. ©BELGA

Als cafés en restaurants op 8 juni weer mogen openen, valt de Vlaamse hinderpremie weg, maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (links) al duidelijk. ©BELGA

De Nationale Veiligheidsraad moet woensdag het einde van de lockdown inluiden. Alles mag weer, tenzij het uitdrukkelijk wordt verboden. Restaurants en cafés gaan weer open, maar het is afwachten met hoeveel mensen we mogen samenkomen.

Het is een belangrijke Nationale Veiligheidsraad vandaag, want de derde fase van de exitstrategie staat op het programma. De horecazaken die het eerst de deuren moesten sluiten, mogen vanaf 8 juni weer opstarten. Ook de toeristische sector kan zich weer op gang trekken, gaande van attracties over pretparken tot logies. De sportieve, culturele en sociale events krijgen uitzicht op beterschap.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) mikt op een omkering van de logica. Tot dusver besliste de Nationale Veiligheidsraad wat in coronatijden niet meer mocht, tenzij het expliciet was toegestaan. Nu wil Jambon dat alles weer mag, tenzij het uitdrukkelijk wordt verboden.

Bij de geplande heropstart van de horecazaken vanaf 8 juni wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen restaurants en cafés, zoals het eerder wel op tafel lag. ‘Anders krijg je toch weer discussies. Een café dat een croque monsieur serveert, is dat een restaurant?’, klinkt het in regeringskringen. 

De grote vraag is met hoeveel mensen men op restaurant of café mag gaan. Die discussie hangt samen met de vraag hoeveel mensen in een bubbel worden toegelaten. De vierpersonenregel zal wellicht sneuvelen, omdat die moeilijk nog logisch kan worden uitgelegd als de lockdown wordt beëindigd.

NU NEDERLAND NOG!

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/alles-mag-weer-tenzij-het-niet-mag/10230598.html?