Zeg Nee tegen Paardenvlees!

Horrorpaardenvlees in snacks

Misschien weet je het niet, maar in veel vleessnacks zit paardenvlees. Dat vlees komt meestal uit het buitenland. Er kleeft enorm veel dierenleed aan! Consumenten beseffen vaak niet dat ze paardenvlees eten, of gaan ervan uit dat de paarden in kwestie een goed leven hebben gehad. Dat is een ernstige misvatting!

Paardenvlees uit Canada en Zuid-Amerika: onvoorstelbare mishandeling

In oktober 2019 voerden we campagne tegen de import van paardenvlees uit Uruguay, Argentinië en Canada. De paardenmishandeling in die landen is onvoorstelbaar. Ruim 12.000 mensen ondertekenden onze protestbrief, die we opstuurden naar importeurs, groothandels en supermarkten. Helaas is de import van vlees van mishandelde paarden nog altijd niet verboden. Nederland is zelfs één van de grootste afnemers binnen Europa!

Vlees van mishandelde paarden is geliefd want goedkoop

Producenten van snacks maken graag gebruik van geïmporteerd ‘horrorvlees’ want het is aanzienlijk goedkoper dan vlees van Nederlandse paarden. Puur vanuit financiële overwegingen komt het meeste paardenvlees in ons land uit Roemenië, Uruguay, Argentinië en Canada. Er bestaan daar veel minder regels ter bescherming van dieren, en er wordt veel gesjoemeld. De omstandigheden waaronder de paarden vervoerd, verhandeld en geslacht worden, zijn meer dan verschrikkelijk!

Nederlanders zijn dol op vleessnacks

Nederlandse consumenten zijn de spil in dit verhaal want die zijn dol op vleessnacks. Vleeskroketten en bitterballen vinden gretig aftrek bij de groothandels (Makro, Zegro en Sligro). Vleessnacks bij de supermarkt bevatten doorgaans geen paardenvlees, maar dezelfde producten bij de groothandel wel!

Zolang de consumptie van vleessnacks in ons land zo hoog blijft, blijven producenten gebruikmaken van horrorpaardenvlees. De enige échte oplossing is dat mensen minder snacken met vlees.

Hoe jij kunt bijdragen aan het beëindigen van deze horrorpraktijken:

  • Koop geen snacks met paardenvlees! Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking goed door, zeker als je je boodschappen doet bij de groothandel. Het liefst kies je natuurlijk voor snacks zonder dierlijke ingrediënten.
  • Deel dit bericht onder je vlees-snackende vrienden en familie om ze te informeren over de paardenvleesgruwel.
  • Steun Stichting Dier&Recht, zodat we groothandels en leveranciers onder druk kunnen (blijven) zetten om de verkoop van horrorpaardenvlees te stoppen.

Bekijk hieronder de video:

De beelden tonen structurele misstanden aan. Veulens worden dood geboren door de stress van de merries of worden kort na de geboorte vertrapt. Paarden krijgen geen enkele medische zorg. Er is geen beschutting tegen hitte of kou. Deze dieronvriendelijke omstandigheden voldoen in geen geval aan Europese normen.