De Haagse stemming!

Goedemorgen! Lodewijk Asscher krijgt zijn zin: Martin van Rijn stopt als minister voor Medische Zaken. Kajsa Ollongren haakt af als lijsttrekker van D66 en ook Sigrid Kaag lijkt iets anders te gaan doen. En de wat is de motie Bisschop-Leijten nog waard in Europa?

NIEUWE VACATURE: Mark Rutte moet op zoek naar een nieuwe staatssecretaris. Tamara van Ark, nu staatssecretaris van Sociale Zaken, wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg. Martin van Rijn verdwijnt dus van het toneel – ongetwijfeld tot grote opluchting van Lodewijk Asscher, die de afgelopen weken als oppositieleider met de handen op de rug gebonden was toen zijn partijgenoot minister was. De PvdA voerde de druk afgelopen dagen dan ook op: eerst verklaarden Kamerleden in De Telegraaf dat ze liever hadden dat Van Rijn niet langer dan drie maanden aan zou blijven, later vertelde Lodewijk Asscher op Radio 1 dat „de alarmfase wel weer voorbij” is. Vanaf 9 juli heeft Asscher zijn zin: dan is Van Ark de nieuwe minister.

EN TOEN WAS ER NOG MAAR ÉÉN: Rob Jetten leek kansloos om lijsttrekker te worden voor D66: hij moest het opnemen tegen topfavoriet minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en had ook nog concurrentie van Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier. Maar van underdog is Jetten in één klap favoriet geworden: de concurrenten blijken andere plannen te hebben. Ollongren gaat niet voor het lijsttrekkerschap, zo vertelde ze gisteren in de talkshow M, omdat ze dat niet verstandig vindt in verband met haar gezondheid – Ollongren lag er maandenlang uit wegens gezondheidsproblemen. Kaag wordt genoemd als de baas van de Wereldhandelsorganisatie, meldt Nieuwsuur. Het interview van het programma met Kaag had wel wat weg van haar eerste sollicitatiegesprek – de minister kon haar enthousiasme nauwelijks bedwingen.LIJSTTREKKER (V) GEZOCHT: Daarmee valt misschien wel de belangrijkste troef van D66 – een vrouw als lijsttrekker, tegenover de mannen van PvdA (Asscher) en GroenLinks (Klaver) – weg. Is er misschien nog iemand die het tegen Jetten wil opnemen?

RUTTE’S SMOES: Het is de favoriete motie van Mark Rutte: de motie Bisschop-Leijten uit februari 2018. Die neemt stelling tegen een grotere bijdrage aan de EU van Nederland en werd breed in de Tweede Kamer gesteund. Rutte verschuilt zich in Brussel graag achter de motie als hij wordt gevraagd extra in te leggen: kan niet, mag niet van het parlement. Maar nu de coronacrisis is uitgebroken en Nederland in een diplomatiek isolement dreigt te raken, is de tactiek uitgewerkt, schrijven Stéphane Alonso en Clara van de Wiel. De Europese Commissie, Frankrijk én Duitsland komen met plannen waar Nederland fel op tegen is: van Europese belastingen tot noodhulp in de vorm van giften in plaats van leningen. De Kamer maakt zich zorgen. „We moeten ons niet laten meeslepen door deze wervelwind”, stelt Roelof Bisschop (SGP) – inderdaad, die van die motie.

nrc.nl/denhaag