In deze achttien landen heeft nog Niemand het Coronavirus opgelopen!

Kiribati: nog altijd vrij van het coronavirus maar door klimaatverandering verdwijnt het land wel langzaam in de Stille Oceaan
Kiribati: nog altijd vrij van het coronavirus maar door klimaatverandering verdwijnt het land wel langzaam in de Stille Oceaan 

Nog een paar plekken op aarde zijn vrij van het coronavirus. En die landen liggen vooral ver weg, in de Stille Oceaan.

Het is onderhand een beetje zoeken naar dat ‘kleine Gallische dorpje’, maar er zijn zowaar nog altijd plekken op aarde waar het nieuwe coronavirus niet is gearriveerd. Achttien landen delen die bijzondere status met de Waddeneilanden.

Meer dan een miljoen mensen zijn inmiddels wereldwijd besmet met het nieuwe coronavirus. Bijna elk land is dus getroffen. Elk land van de 193 naties die bij de Verenigde Naties zijn geregistreerd? Nee, er zíjn zowaar nog een paar zeldzame corona-vrije plekken.

De Ierse datajournalist Niall McCarthy van het in Duitsland gevestigde Statista deed onderzoek op basis van de data die over het virus worden verzameld door gezaghebbende bronnen als de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Tot vanmorgen telde hij achttien landen die nog niet zijn bereikt door het virus.

Waarschijnlijker is dat kleine, echt heel afgelegen, eilanden werkelijk virusvrij zijn. Volgens McCarthy geldt dat voor Micronesië, Nauru, Palau, Samoa, Sao, Kiribati, Marshall Eilanden, Solomons Eilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu in de Stille Oceaan. De vraag is dan: hoe lang nog?

,,Ik denk dat dit lijstje nog wel even houdt. Die eilanden zijn echt moeilijk te bereiken. En ik denk bijvoorbeeld niet dat de Noord-Koreanen volgende week plots wél ziektegevallen gaan melden.” Dan zijn er nog Tadzjikistan en Turkmenistan. Het laatste land is ook een bijzonder geval. Daar heeft de president het woord corona namelijk verboden. Dus is het er niet.

https://www.ad.nl/buitenland/in-deze-achttien-landen-heeft-nog-niemand-het-coronavirus-opgelopen~a3981258/