Toch geen geld terug van Belastingdienst: ‘Ze spelen een spelletje met ons’

Hoe worden gedupeerden van de kindertoeslagenaffaire bij de Belastingdienst gecompenseerd? Een deel heeft al geld ontvangen, zo’n 10.000 ouders krijgen deze week een brief. En daarin staat vaak een onaangename verrassing: een groot deel van hen hoeft helemaal niet te rekenen op compensatie. De eerste berichten van de Belastingdienst leiden bij sommigen gelijk weer tot angst en boosheid.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer weer over de toeslagenaffaire. Het debat begint om 1100 uur en is te volgen via NPO Politiek.

“Er worden spelletjes gespeeld door de Belastingdienst”, zegt Angela Sanches (40). De Rotterdamse moeder van twee kinderen zegt ten onrechte geen compensatie te krijgen. Sanches zegt dat zij behoorde tot een groep gedupeerden – van een zogeheten CAF-fraudezaak – die een financiële compensatie zou krijgen. Maar volgens de Belastingdienst behoort zij toch niet tot die groep.

De kinderen van Angela Sanches zaten bij een kinderopvang die fraudeerde met haar DigiD. De ontvangen toeslagen van die tijd én daarna zijn verhaald op haar. Bezwaar maken leidde nergens toe en haar schuld liep op tot 100.000 euro.

Maandag werd Sanches gebeld door haar persoonlijke contactpersoon bij de Belastingdienst. “Ik kreeg te horen dat ik toch niet tot een zogeheten CAF-zaak behoor, maar tot de groep ‘zelfmelders’. Dat betekent dat ik geen compensatie krijg, niks.”

Sanches en de twaalf andere gedupeerden van het kinderdagverblijf in Rotterdam spraken in januari met minister Hoekstra van Financiën over hun ervaringen. Een indrukwekkend gesprek, zei de minister daarover. “Het zijn mensen die echt onder de wielen van de overheid terecht zijn gekomen.”

https://nos.nl/artikel/2335232-toch-geen-geld-terug-van-belastingdienst-ze-spelen-een-spelletje-met-ons.html