Wat mag wel, wat niet? De nieuwe regels op een rij!

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) geven uitleg over versoepeling coronamaatregelen –

In een persconferentie legden premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dinsdag uit hoe de verdere versoepeling van de corona-maatregelen eruitziet. Rutte waarschuwde wel dat afstand houden de norm blijft. Dat wil zeggen: houd anderhalve meter afstand, mijd drukte, blijf thuis bij klachten, was vaak je handen, en werk zoveel mogelijk thuis.

De regels op een rij:

Groepsvorming mag per 1 juni weer in de buitenlucht. Mensen mogen  samenkomen, zolang ze anderhalve meter afstand houden. Dus met vier of vijf man samen in het park zitten, is geen probleem. Maar als het te druk wordt, is het al snel een evenement en zal er worden ingegrepen.

De horeca mag open op 1 juni om 12.00 uur. Dertig mensen mogen tegelijkertijd en op anderhalve meter afstand binnen zitten. Het personeel en de bezoekers op het terras worden bij die dertig niet meegerekend. Een huishouden mag aan een tafel zitten, zij hoeven geen anderhalve meter afstand te houden. Klanten moeten reserveren en in een checkgesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Discotheken blijven gesloten en grote evenementen blijven verboden. Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal dertig bezoekers die anderhalve meter afstand houden.

Vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli mogen campings en vakantieparken weer helemaal open, inclusief gedeelde douche- en toiletvoorzieningen. Restaurants, cafés, bioscopen en theaters mogen dan opschalen naar maximaal honderd gasten – nog steeds alleen op reservering en met voldoende tussenruimte.

Kerken, congrescentra en crematoria mogen weer bijeenkomsten organiseren tot honderd personen. Ook bruiloften met maximaal honderd gasten zijn vanaf 1 juli weer toegestaan.

https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/05/wat-mag-nu-wel-en-niet-de-regels-op-een-rij-757477/