Pensioenstelsel op de schop: einde rekenrente in zicht!

Niet het salaris, maar het rendement op de beurs gaat de hoogte van het pensioen bepalen. Dat is de kern van het nieuwe pensioenstelsel waarover vakbonden, werkgevers, pensioenfondsen en de overheid het vrijwel eens zijn. Dat schrijft de Volkskrant.

De plannen zijn de uitwerking van het eerder gemaakte pensioenakkoord van 2019 . Als dat nu lukt is dat een grote doorbraak na zo’n 10 jaar onderhandelen.

In het huidige stelsel is het aanvullende pensioen dat je opbouwt via werkgever gebaseerd op een percentage van het salaris. Lang geleden kreeg je  nog het 70 procent van het laatst verdiende loon, later werd dat al minder: 70 procent van het gemiddelde loon.

Om te berekenen of pensioenfondsen aan die verplichtingen kunnen voldoen maken ze gebruik van de ‘rekenrente’. Die is al jaren extreem laag. Terwijl het de fondsen jarenlang meezat op de beurs, moesten ze zich arm rekenen. In enkele gevallen zijn pensioenen daardoor gekort. Daarnaast stijgen bijna alle pensioen al jaren niet meer mee met de inflatie. Daardoor hebben sommige gepensioneerden bijna een kwart van hun aanvullende pensioen zien verdampen.

Dit nieuwe stelsel moet aan dat ‘pensioenschrapen’ een eind aan maken; daarvoor in de plaats komt het risico en het mogelijke rendement van het opgebouwde pensioenvermogen directer bij de de werknemer zelf te liggen in een premiecontract. De betaalde premie plus de beleggingsopbrengsten bepalen dan het pensioen. Er is geen sprake meer van een ‘pensioenaanspraak’ maar van een ‘verwacht pensioen’. De vakbonden noemden dit tot voor kort nog een ‘casinopensioen’ en waren er sterk op tegen. Maar er worden naar verluidt enkele buffers ingebouwd.

Lees hier verder: https://www.plusonline.nl/pensioen-aow/pensioenstelsel-op-de-schop-einde-rekenrente-in-zicht