Hittegolf extra gevaarlijk tijdens coronacrisis: zwakkeren sneller in de problemen!

Ouderen tijdens een hittegolf in een verpleeghuis.

Een combinatie van een hittegolf met het coronavirus kan grote effecten hebben op de volksgezondheid. Deskundigen pleiten ervoor het nationale hitteplan aan te passen aan de coronatijd.

In een ingezonden brief in De Gelderlander stellen deskundigen dat mensen die het hardst geraakt worden door het coronavirus ook het meest kwetsbaar zijn voor een hittegolf. Vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen hebben komen in de gevarenzone.

Dat schrijven hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Nijmeegse Radboudumc, hoogleraar Thermofysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam en de Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland.

Fataal

Door klimaatverandering neemt de kans op extreme hitte in Nederland toe. De combinatie van corona en hitte kan veel mensen fataal worden en bovendien is het door de coronamaatregelen soms moeilijker mensen te helpen die last hebben van de hitte. Ook zal bij hitte het gebruik van airco’s toenemen en de schrijvers van de brief stellen dat niet duidelijk is of die bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus.

,,Het hitteplan is gericht op contact. Zorg ervoor dat je naasten voldoende koelen en drinken, is de boodschap. Maar 700.000 ouderen zijn eenzaam en blijven nu vanwege de coronacrisis veelal binnen zonder bezoek te ontvangen. Het koffiehoekje in de supermarkt waar je even kunt koelen is er nu ook niet”, zo licht Madeleen Helmer toe.

https://www.ad.nl/binnenland/hittegolf-extra-gevaarlijk-tijdens-coronacrisis-zwakkeren-sneller-in-de-problemen~ab2048dd/