In deze achttien landen heeft nog niemand het Coronavirus opgelopen!

Etnologische indeling van Oceanië
OCEANIË

Nog een paar plekken op aarde zijn vrij van het coronavirus. En die landen liggen vooral ver weg, in de Stille Oceaan.

Het is onderhand een beetje zoeken naar dat ‘kleine Gallische dorpje’, maar er zijn zowaar nog altijd plekken op aarde waar het nieuwe coronavirus niet is gearriveerd. Achttien landen delen die bijzondere status met de Waddeneilanden.

Meer dan een miljoen mensen zijn inmiddels wereldwijd besmet met het nieuwe coronavirus. Bijna elk land is dus getroffen. Elk land van de 193 naties die bij de Verenigde Naties zijn geregistreerd? Nee, er zíjn zowaar nog een paar zeldzame corona-vrije plekken.

De Ierse datajournalist Niall McCarthy van het in Duitsland gevestigde Statista deed onderzoek op basis van de data die over het virus worden verzameld door gezaghebbende bronnen als de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Tot vanmorgen telde hij achttien landen die nog niet zijn bereikt door het virus.

In een telefonische toelichting plaatst McCarthy meteen wel wat vraagtekens, want een van de landen die zichzelf trots onbesmet heeft verklaard is Noord-Korea. Vanuit Zuid-Korea kwamen al eerder nieuwsberichten dat er wel degelijk besmettingen waren bij de gesloten noorderburen. Dat lijkt ook waarschijnlijk, gezien de zeer intensieve handel langs de Chinese grens. Dat ongeveer alle statistieken geheim zijn in Noord-Korea, draagt ook niet bij aan transparantie, maar formeel heeft leider Kim Jong-un het dus fenomenaal goed gedaan.

Waarschijnlijker is dat kleine, echt heel afgelegen, eilanden werkelijk virusvrij zijn. Volgens McCarthy geldt dat voor Micronesië, Nauru, Palau, Samoa, Sao, Kiribati, Marshall Eilanden, Solomons Eilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu in de Stille Oceaan. De vraag is dan: hoe lang nog?

https://www.ad.nl/buitenland/in-deze-achttien-landen-heeft-nog-niemand-het-coronavirus-opgelopen~a3981258/