Kinderen veel minder vatbaar voor sars-CoV-2 dan volwassenen!

Kinderen veel minder vatbaar voor sars-CoV-2 dan volwassenen

Kinderen zijn niet de drijvende kracht van de covid-19-uitbraak. Meerdere nieuwe studies geven nu hints hoe dat komt: kinderen lopen bij contact met een patiënt minder risico op een infectie dan een volwassene. En áls ze het virus hebben, geven ze het waarschijnlijk ook minder gemakkelijk door dan volwassenen.

Hoe komt het dat er zo weinig kinderen in de covid-19-statistieken als ‘bevestigde gevallen’ belanden? Omdat er in verhouding minder kinderen geïnfecteerd raken? Of omdat ze vaker dan volwassenen geen symptomen hebben en dus minder getest worden? Zijn geïnfecteerde kinderen die geen ziektetekenen vertonen, die dus ogenschijnlijk gezond zijn, wel ‘stille’ verspreiders van het virus?

Het belang van de antwoorden op deze vragen kan moeilijk overschat worden. Want ze bepalen hoe ‘risicovol’ de contacten op school en in de crèches zijn om de epidemie opnieuw aan vaart te laten winnen – en hoeveel zorgen ouders zich moeten maken als hun kinderen binnenkort weer naar school of de kinderopvang gaan.

Dat de kinderen niét de motor zijn van de covid-19-epidemie, vermoeden experts al langer (DS 24 april). Meerdere studies die de voorbije dagen verschenen zijn, leveren nu stukken om de puzzel rond de rol van kinderen in deze epidemie te leggen.

Vaststelling 1: kinderen hebben, tegen eerdere hypotheses in, een beduidend lager risico dan volwassenen om bij contact met een covid-19-patiënt besmet te gerakenVaststelling 2: áls kinderen het sars-CoV-2-virus dragen, hebben ze evenveel virus in de keel als een volwassene met het virus (of ze nu symptomen hebben of niet)Vaststelling 3: in de praktijk besmetten kinderen en jongeren met het virus zelden anderen, mogelijk omdat ze bijvoorbeeld minder hoesten (dus het virus minder vaak met volle kracht ‘uitstoten’).

Het risico van de kinderen was maar één derde van het risico dat volwassen contacten liepen. De 65-plussers hadden het meeste kans om besmet te geraken bij contact met een covid-19-patiënt: 50 procent meer dan de 15- tot 64-jarigen.

Over het algemeen, zo blijkt uit de analyse van ‘besmettingskoppels’ door het RIVM, spelen de meeste besmettingen zich af onder de mensen tussen 40 en 80 jaar.

Ouderen lopen het grootste risico!

Een gloednieuwe studie in het topvakblad Science zou daarvoor een verklaring kunnen leveren, en dat via een bijzonder vernuftige statistische analyse. In dat onderzoek werden alle dichte contacten van bevestigde gevallen in Wuhan en Shanghai onder de loep genomen. Die dichte contacten werden door de Chinese overheid gedurende twee weken gevolgd, onder meer met virustests.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200430_04941176?articlehash=042E84CCC2BB488FD3C60C61B2811B3DF6ACF49D54D8C56F2253CDE952CD7631BE2E8EBEAB3CBF36FDEFF61BE58021E6F938CBA1BF0CF97BBC408578A1B07D72