Geen overheidssteun voor kalverleed!

Vanwege het sluiten van horeca is er veel minder vraag naar kalfsvlees en de kalverhouderij vraagt nu om financiële steun van de overheid. Dat is absurd voor een sector die voornamelijk produceert voor de export. Terwijl de kalveren hun korte leven slijten onder bedroevende omstandigheden, verdwijnen de enorme winsten binnen de branche al jaren grotendeels in de zakken van een steenrijk familiebedrijf, de VanDrie Group.

Grote overschotten door corona

Nu horeca is gesloten en het kalfsvlees niet geëxporteerd kan worden naar Italië, Frankrijk en Duitsland (waar normaal zo’n 95 procent van het kalfsvlees naartoe gaat!) dreigen grote overschotten te ontstaan. Zolang de melkproductie doorgaat, blijven er tenslotte kalfjes geboren worden. Daarnaast importeren Nederlandse kalverhouders jaarlijks ook nog eens meer dan 800.000 kalfjes van buitenlandse melkveebedrijven. De piepjonge kalveren slijten hier hun korte leven op kale, harde roostervloeren zonder ooit buiten te komen.

Overvolle stallen

Nu de afzetmarkt voor kalfsvlees volledig is ingestort, worden er veel minder kalfjes geslacht. De dieren blijven daardoor langer op de boerenbedrijven. Dat klinkt positief, maar de op winst gedreven kalverhouderij is er niet op ingericht om kalfjes een langer leven te geven. De dieren krijgen steeds minder ruimte in de afgesloten en overvolle stallen.

Stop import

Dier&Recht riep landbouwminister Schouten vorig jaar al op om de import van kalveren te verbieden. Nu de coronacrisis een enorm overschot aan kalveren veroorzaakt, is dit hét moment om de kalversector definitief aan banden te leggen.

Lees hier verder: https://www.dierenrecht.nl/nietmetmijngeld?utm_medium=email&utm_source=laposta&utm_campaign=nietmetmijngeld