Zet Bosnië-Herzegovina weldra tienduizend migranten uit richting West-Europa?

Screenshot_69
(VertalingE.J. Bron)

NU DEZE ELLENDE ER NOG BIJ!!

In Bosnië-Herzegovina bevinden zich op dit moment tienduizenden migranten uit allerlei landen die al maandenlang op een gelegenheid wachten om illegaal verder te reizen naar West-Europa. En dat zou wellicht spoedig het geval kunnen zijn, want het Balkan-land weigert verder te fungeren als “de tussenstop” voor de illegale immigranten.

Migranten willen niet vrijwillig terugkeren!

Net als in Italië of Griekenland bevinden zich ook in Bosnië-Herzegovina duizenden illegale migranten uit het Arabische en Afrikaanse gebied. Het zijn diegenen die vanuit Griekenland de EU binnen willen en van daaruit in richting Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland verder willen, echter op de Balkan (Servië, Bosnië-Herzegovina) zijn “blijven hangen”, omdat vooral Hongarije en Kroatië hun grenzen gesloten hebben respectievelijk streng bewaken. En het zijn ook deze migranten, die nu in de provisorische en overvolle kampen weigeren het land weer te verlaten. Ze staan erop verder te reizen. De Bosnische autoriteiten pakken daarom de zaak nu serieus aan.

Minister van Veiligheidszaken Fahrudin Radoncic kondigde aan dat zijn land niet langer de “parkeerplaats van illegale migranten in Europa” zou zijn. De directeur van het Bureau voor Buitenlandse Aangelegenheden in Bosnië-Herzegovina, Slobodan Ujic (foto), verklaarde dat inspecteurs van de vreemdelingendienst er al mee zijn begonnen illegale migranten te identificeren en voor te bereiden op de uitzettingsprocedure. Maar dat gaat moeizaam, want de migranten in de opnamecentra weigeren elke vorm van medewerking, laat staan een vrijwillige terugkeer. Tot nu toe zou er nog geen een illegaal geweest zijn die vrijwillig naar zijn thuisland zou willen terugkeren. Omdat velen van hen geen persoonsbewijzen of andere documenten bij zich hebben – deze raken vaak “kwijt” op de reis – worden nu biometrische data vastgesteld.

10.000 Illegalen dienen uitgezet te worden!

Als men blijft weigeren mee te werken, dan dreigt voor de meer dan 10.000 illegalen in het land de uitzetting. De enige uitzondering hierop vormen immigranten uit Syrië. Omdat dat land zich nog in oorlog bevindt, zou men die staatsburgers niet uitzetten. Minister Radoncic benadrukte dat de migranten de levensbasis van veel Bosniërs zouden bedreigen en buitendien in veel gevallen afkomstig zijn uit landen, die “rijker” zijn dan Bosnië-Herzegovina.

Radoncic trekt ook de aandacht met een andere uitspraak: het EU-geld, dat Bosnië-Herzegovina krijgt voor de verzorging van de illegalen, zou men er beter voor kunnen gebruiken om hen naar hun thuislanden te transporteren. Ook de thuislanden sprak hij aan op hun verantwoordelijkheid. Die zouden echter ook niet bereid zijn om mee te werken.

Geen land bereid tot terugname!

De ambassades van de diverse landen, waaronder Marokko, Pakistan, Afghanistan of Algerije, weigeren eveneens mee te werken met de Bosnische autoriteiten en de terugname van de migranten te accepteren of zelfs te organiseren. Vooral Pakistan toonde zich een negatief voorbeeld. Daar weigerde men welke informatie dan ook te geven over de eigen staatsburgers. Zonder dralen dreigde Radoncic er daarom mee om de Pakistaanse ambassadeur tot “persona non grata” te verklaren.

Hij benadrukte eveneens dat op dit moment geen land bereid zou zijn om bij de terugkeer van zijn burgers uit Bosnië-Herzegovina samen te werken en dat dit dus een probleem zou zijn waarmee “heel Europa” geconfronteerd wordt. Dat zou in laatste consequentie kunnen betekenen dat de illegale migranten alle mogelijkheden zullen gebruiken om toch nog op de een of andere manier de EU binnen te komen, voordat ze gedwongen uitgezet worden.

Lees hier verder: https://ejbron.wordpress.com/2020/04/26/zet-bosnie-herzegovina-weldra-tienduizend-migranten-uit-richting-west-europa/