Project GroenLinks leidt tot fraude!

12 maanden cel geëist voor herhaalde (belasting)fraude - Fiscaal ...

Begrafenis betaald met gemeenschapsgeld

AMSTERDAM – Waar gewaarschuwd voor was is pijnlijk snel uitgekomen: er is in Zuidoost 96.000 euro gemeenschapsgeld, bedoeld voor ’democratiseringsprojecten’ verduisterd door een inmiddels overleden bestuurslid van de stichting ’Democratisering G-buurt’.

Het oud-bestuurslid betaalde haar eigen uitvaart met het gemeenschapsgeld en boekte nog substantiële bedragen over naar privé-rekeningen.

Het plan om ’democratiseringsgeld’ te geven aan stichtingen en bewonersplatformen komt uit de koker van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink. Stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord kregen in totaal 1,5 miljoen democratiseringsbudgetten.

GroenLinks-bestuurder Dirk de Jager

In Zuidoost werd vorig jaar door GroenLinks-bestuurder Dirk de Jager uitvoering gegeven aan het project. In zijn brief stelde hij voor ’expliciet afstand te doen van een controlerende taak’. Er werd slechts een ’doelmatigheidstoets’ voorgesteld. „Dat is geen controlemiddel, maar een manier voor de gemeente om te leren van het experiment en te oefenen in nieuwe werkwijzen met betrekking tot democratisering”, zo schreef De Jager in juli 2019 nog, tot ontzetting van velen. Zij voorzagen malversaties.

Dat blijkt nu het geval. Een overleden bestuurslid liet, vlak voor zij euthanasie liet plegen, grote bedragen overboeken van de stichtingrekening naar privé-rekeningen. Ook betaalde ze haar eigen begrafenis en uitvaart, compleet met witte limousine, van het belastinggeld, zegt de nieuwe ad-interim bestuurder van de stichting. „We hebben direct aangifte gedaan. Een fiscaal-jurist is nu ook voor ons zaken op een rijtje aan het zetten.”

Mogelijk is het verduisterde geld ook voor haar erven bestemd, aldus de stichtingbestuurder. „We hebben contact gezocht met haar ex-partner, maar kregen geen reactie.”

D66-raadslid Jan-Bert Vroege kaart de kwestie ook aan. Hij wil weten wat de rol van de gemeente is bij het vormen van het bestuur, hoe het toezicht en de governance was geregeld. Onderzocht wordt nog of de gemeente het geld eigenstandig gaat terugvorderen.

Lees hier het hele artikel: