De grens is bereikt -Stop Internationale Diertransporten Nu!

Nederlandse hennen naar Poolse slachthuizen, pasgeboren kalveren op dagenlang transport naar Nederlandse kalvermesterijen, en piepjonge biggen op weg naar Spanje. Het gesleep met dieren is altijd al onacceptabel, maar nu is de grens bereikt! De strenge grenscontroles vanwege het coronavirus, veroorzaken in veel landen ongekend lange files. Transporten met levende dieren staan uren- of zelfs dagenlang te wachten, soms met fatale gevolgen.

Ongekend dierenleed

Overheden nemen drastische maatregelen tegen het coronavirus. Burgers moeten binnen blijven en  fysiek contact vermijden. Veel landen hebben strenge grenscontroles ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ondertussen gaan de diertransporten gewoon door.

Jaarlijks transporteren veehouders miljarden kippen, runderen en varkens door heel Europa. Dit transport leidt onder ‘normale’ omstandigheden al tot vele ernstige dierenwelzijnsproblemen. In de huidige situatie is dit echter volstrekt onverantwoord. Chauffeurs staan uren- en soms dagenlang in de file te wachten op controles aan de grens. Dat is in deze tijd van het jaar al een zware beproeving voor de dieren maar als het straks warmer wordt dan heeft dit rampzalige gevolgen.

Geen rust en geen controle.
Tot overmaat van ramp zijn veel halteplaatsen waar de dieren normaal gesproken rust, eten en drinken krijgen, afgesloten vanwege de strenge grenscontroles. Passende verzorging en controle op het welzijn van de dieren zijn daardoor vrijwel onmogelijk.

Ondanks het enorme risico voor de dieren, blijven vrachtwagenchauffeurs dagelijks de helse trajecten afleggen. Onbegrijpelijk en onacceptabel! Het is bovendien in Europa verboden om dieren te vervoeren als dat letsel of onnodig lijden veroorzaakt. Nu zijn de temperaturen nog relatief laag maar als het straks warmer wordt, zijn de gevolgen niet te overzien.

Help je mee om een einde te maken aan de internationale veetransporten tijdens de coronacrisis?  Teken de petitie bij onze vrienden van Varkens in Nood!