LIVE | CBS: hoger sterftecijfer door corona dan eerder gemeld!

Onderzoekers signaleren een afwijking van de sterftecijfers van het RIVM.

Updated 6 min geleden 1 uur geleden in Binnenland!

AMSTERDAM – Wereldwijd zijn meer dan 53.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldt de website worldometer waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden. Het aantal besmettingen in de wereld is inmiddels het miljoen gepasseerd. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

CBS: hoger sterftecijfer door corona dan eerder gemeld

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ze signaleren discrepantie met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het nieuwe coronavirus.

Het CBS schat dat er in de laatste week van maart 4300 mensen zijn overleden, ongeveer 1200 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau. De toename lijkt zich volgens het CBS te concentreren bij 65-plussers.

In Noord-Brabant en Limburg zijn op basis van deze schatting 80 procent meer mensen overleden dan gemiddeld. De onderzoekers constateren ook een duidelijke toename in Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Amerikaanse ambassadeur: China niet eerlijk over coronavirus

China heeft de wereld geen betrouwbare data verstrekt sinds het uitbreken van het coronavirus. De Chinezen schieten nog steeds tekort in openheid over de werkelijke aantallen besmettingen.

Dat stelt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, in een interview met het AD. Volgens Hoekstra hebben de besmettingsprognoses van zowel de Amerikaanse specialisten als die van het Nederlandse RIVM te lijden onder Chinese manipulatie van statistieken van besmettingen en slachtoffers.