LIVE | CBS: hoger sterftecijfer door corona dan eerder gemeld!

Coronacrisis: updates 3 april 2020

AMSTERDAM – Wereldwijd zijn meer dan 53.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldt de website worldometer waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden. Het aantal besmettingen in de wereld is inmiddels het miljoen gepasseerd. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

CBS: hoger sterftecijfer door corona dan eerder gemeld

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ze signaleren discrepantie met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het nieuwe coronavirus.

Het CBS schat dat er in de laatste week van maart 4300 mensen zijn overleden, ongeveer 1200 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau. De toename lijkt zich volgens het CBS te concentreren bij 65-plussers.

Vooral in coronabrandhaard Noord-Brabant is het sterftecijfer fors gestegen. In week 12 werden er in de provincie 702 sterftegevallen gemeld. De organisatie vermoedt dat in week 13 dit aantal oploopt naar 930. In de eerste tien weken van het jaar lag het gemiddelde op 481 sterftegevallen.

In Noord-Brabant en Limburg zijn op basis van deze schatting 80 procent meer mensen overleden dan gemiddeld. De onderzoekers constateren ook een duidelijke toename in Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Het CBS meldde eerder op vrijdag al dat in de derde week van maart zo’n 440 meer mensen dan gemiddeld waren overleden en dit verschil is dus in een week verder uitgelopen.

„Je kan hier wel voorzichtig uit concluderen dat het sterftecijfer door corona hoger ligt dan het RIVM meldt”, aldus CBS-socioloog Tanja Traag. Ze benadrukt dat ook het CBS niet in kaart heeft hoeveel mensen precies zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. „Maar deze cijfers geven wel een goede indicatie van hoe hoog het sterftecijfer ligt op dit moment.”

Lees hier het hele artikel: