13 doden in één verzorgingstehuis, waarom wordt Heerde zo zwaar getroffen door Corona?

Verzorgingshuis Brinkhoven. Foto: Omroep Gelderland
Verzorgingshuis Brinkhoven

HEERDE – In Heerde zijn tot nu toe zeker 40 mensen positief getest op corona. Dertien mensen overleden in een verzorgingstehuis. De gemeente, die in totaal ongeveer 18.500 inwoners telt, is daarom dieprood gekleurd op het kaartje van het RIVM.

Het is relatief een van de zwaarst getroffen gemeenten van Nederland. De zwaarst getroffen gemeente van Gelderland. Waar komen die vele coronagevallen in Heerde vandaan? Een reconstructie. 

‘Elk evenement kan oorzaak zijn’

‘Maar dat is niet zo gemakkelijk te zeggen’, legt Ashis Brahma namens de GGD uit. ‘Want elk evenement kan verspreiding van het virus in de hand gewerkt hebben.’

En dan is er de drukbezochte informatieavond over Lelystad Airport, gehouden op dinsdagavond 10 maart. Meerdere bezoekers van die avond zijn later positief getest. Het zorgde voor onrust in het kleine dorp; de hoeveelheid zieken nam snel toe.

Brahma benadrukt dat ook de evenementen niet 100 procent zeker de bron van besmetting zijn. ‘Ik ga niet ontkennen dat dit een scenario is waar wij als GGD rekening mee houden’, zegt hij.

‘Heerde is nou eenmaal een kleine, hechte gemeenschap. In een grotere stad hebben mensen vaak ook een grotere afstand tot elkaar. De impact van hetzelfde aantal besmettingen is dan veel kleiner.

Ook van het aantal overleden inwoners van Heerde is de ware oorzaak niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Volgens directeur van zorgorganisatie Hanzeheerd Jos Bleijenberg zijn inmiddels dertien bewoners van de locatie Brinkhoven overleden aan corona.

‘Het coronavirus verspreidt zich over de Biblebelt’, kopten verschillende media deze week. Onder meer dagblad Trouw noemde Heerde in één adem met Goeree-Overflakkee en Hasselt. De krant omschreef de wekelijkse kerkgang op de Biblebelt als een mogelijke bron van de verspreiding van corona.

RP: Hier wordt gesproken over “evenementen” die dit virus verspreid zouden hebben. Maar dan zijn deze evenementen, gezien de besmettingen, alleen bezocht door ouderen!

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2442314/13-doden-in-een-verzorgingstehuis-waarom-wordt-Heerde-zo-zwaar-getroffen-door-corona