Dekkingsgraden pensioenfondsen verder onderuit door corona-onrust!

En alweer zijn de ouderen de dupe!

De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn in de eerste helft van maart gedaald van 95 naar 85 procent, meldt financieel dienstverlener Aon woensdag.

Fondsen zien de dekkingsgraden flink dalen door de onrust op de financiële markten.

Beleggers vrezen voor de impact van het coronavirus op de wereldeconomie en in de afgelopen weken zijn aandelenmarkten onderuitgegaan. Hierdoor werden ook de bezittingen van pensioenfondsen minder waard.

Tegelijkertijd daalde de rekenrente doordat beleggers ‘vluchtten’ in staatsobligaties. Hierdoor moeten fondsen juist weer meer bezittingen hebben om te voldoen aan hun toekomstige verplichtingen.

Kortingen dreigen

Eerder meldden de pensioenfondsen al dat de dekkingsgraden flink waren gedaald eind februari. Ambtenarenfonds ABP zag de dekkingsgraad met liefst 5,4 procentpunt dalen naar 88,7 procent. PMT, Pensioenfonds Zorg & Welzijn en PME zagen de dekkingsgraden dalen naar respectievelijk 92,3 procent, 90,4 procent en 92,3 procent.

Als deze crisis aanhoudt, hangen miljoenen Nederlanders kortingen boven het hoofd, aldus Aon. “De druk op de politiek zal in het laatste kwartaal van dit jaar toenemen om kortingen te voorkomen en de rust in pensioenland te bewaren”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment.

https://www.nu.nl/economie/6041940/dekkingsgraden-pensioenfondsen-verder-onderuit-door-corona-onrust.html