Kabinet komt met nieuwe datum verlenging coronamaatregelen, advies is ‘eind april, begin mei’!

Vorige week deden vier ministers het woord tijdens een wat rommelige persconferentie. Premier Mark Rutte kondigde vorige al aan dat dat niet meer zou gebeuren.
Vorige week deden vier ministers het woord tijdens een wat rommelige persconferentie. Premier Mark Rutte kondigde vorige al aan dat dat niet meer zou gebeuren

Na topoverleg maakt het kabinet vandaag bekend tot wanneer de coronamaatregelen verlengd worden. Achter de schermen wordt voorzichtig gekeken naar de belangen van scholieren en de economie, maar de gezondheid van burgers is ‘leidend’.

Op de zevende etage van het ministerie van Justitie, in de zogenoemde MCCb-zaal, vallen vandaag de definitieve besluiten. In vooroverleggen zijn de opties gewogen, het kabinet hakt de knopen door.

Eén horde is al genomen: de maatregelen die golden tot 6 april worden verlengd naar één nieuwe datum. Deskundigen van onder meer het RIVM adviseerden gisteren om de maatregelen tot ‘eind april/begin mei’ te laten voortduren, zeggen bronnen. Het advies van dit zogenoemde Outbreak Management Team is niet beslissend, maar tot dusver wél leidend geweest bij de beslissingen van het kabinet.

 ‘Afschalen’ zit er nog niet in, zegt een ingewijde. Maar opschalen is waarschijnlijk ook niet nodig. De afgelopen week deden meer mensen wat hen was gevraagd: ze bleven thuis. 

Hoe lang nog?

Het aantal besmettingen is tegelijk nog steeds groot, net als de druk op ziekenhuizen. Daarom is de vraag vooral: hoe lang moeten de maatregelen nog blijven duren?

De onvermijdelijke economische schade is een factor. Het belang van leerlingen, die mogelijk worstelen met het onderwijs-op-afstand, óók. Net als het collectieve gemoed van de burgers: hoe goed ‘verteren’ we het thuiszitten? Maar de belangrijkste blijft toch: kan onze zorg dit virus nog aan?