Is de corona-uitbraak dan toch het begin van het einde der tijden?

COLUMN SASKIA NOORT. Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week maakt ze zich zorgen om de ernst van het Coronavirus. ‘Ieder uur worden we op de hoogte gehouden van nieuwe gevallen, ieder kuchje is verdacht. Moet ik hysterisch zijn, of juist de hysterie vrezen?’

Ik was helemaal niet zo bezig met het coronavirus, eerlijk gezegd, tot ik afgelopen week in een talkshow zat met een viroloog die zei dat corona zeker naar Nederland zou komen en er daarna aan de borreltafel werd beweerd dat 50 tot 70 procent van de wereldbevolking het zou krijgen. Het merendeel in lichte vorm, die mensen zouden het niet eens door hebben. Dat de economie volledig plat kwam te liggen was een kwestie van tijd, een wereldwijde recessie was aanstaande.

En nu zit ik dus met grote vragen. Is corona nu gewoon een griepvariant, waaraan alleen oude en zwakke mensen overlijden, en zo ja, waarom worden we dan tijdens een ordinaire griepepidemie niet met mondkappen op in luchtdichte tenten geïsoleerd en met corona wel? Waarom zetten we dan treinen stil, leggen we boten aan de ketting, gaan er scholen dicht, sluiten we hotelgasten op en wordt straks misschien het Songfestival gecanceld? En voor wie dat helemaal niet erg vindt: hoe dan met de Olympische Spelen? EK-voetbal? Alle festivals?

Is de corona-uitbraak dan toch het begin van het einde der tijden, de aanvang van de apocalyps en liggen de Amsterdamse grachten straks vol met koortsig creperende leden van de elite omdat de ziekenhuizen het niet meer aankunnen? Gaan wij ook spookdorpen met uitgestorven straten zien, lange rijen bij supermarkten en huisartsenposten, gaan hier ook alle winkels, restaurants, bioscopen en kroegen dicht? En hebben mondkapjes nu wel of geen zin? ‘Het gebruik van een mondkapje biedt praktisch geen bescherming tegen verspreiding van het coronavirus’, zegt het RIVM. Toch zijn ze uitverkocht. Is desinfecterende handgel nu wel of juist niet goed? ‘Het effect is onbewezen en kan ons zelfs vatbaarder maken voor ziekten’, schrijft de gezondheidsraad.

Moet ik de op handen zijnde vakantie wel of niet annuleren? Is mijn leven en dat van mijn ouders, vrienden en kinderen meer in gevaar dan ten tijde van bijvoorbeeld de Mexicaanse griep, de Hongkonggriep, Sars? Ofwelmoet ik hysterisch zijn, of juist de hysterie vrezen?

Ieder uur worden we op de hoogte gehouden van nieuwe gevallen, ieder kuchje is verdacht, ik voel de aandrang met een thermometer de straat op te gaan en toiletpapier te hamsteren voordat het te laat is. Iemand raadde aan veel gin-tonic te drinken, want kinine hielp ook tegen malaria, dus dat heb ik maar vast groots ingeslagen. Als we dan in quarantaine moeten, dan maar op de meest feestelijke manier. Als we er toch allemaal aangaan, dan maar dansend op de vulkaan.

Alle columns van Saskia Noort vind je hier.

https://www.ad.nl/binnenland/is-de-corona-uitbraak-dan-toch-het-begin-van-het-einde-der-tijden~a6e276e4/