Opnieuw 64 doden: ‘De tijd van sensibiliseren is voorbij’

BELGIË: Er zijn opnieuw 64 mensen gestorven aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, het totaal staat nu op 353 sterfgevallen. Dat laat het Nationaal Crisiscentrum weten. ‘Het is duidelijk dat de tijd van sensibiliseren voorbij is’, zegt woordvoerder van het crisiscentrum Yves Stevens.

Er werden 575 mensen bijkomend gehospitaliseerd, 205 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er 3.717 mensen in het ziekenhuis, waarvan 789 op intensieve zorg, dat is een stijging met 99 patiënten op één dag. 579 mensen worden beademd, dat zijn er 81 meer dan 24 uur geleden.

Er zijn 1.850 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd gedurende de laatste 24 uur, het gaat om 823 mensen in Vlaanderen, 875 in Wallonië en 134 in Brussel. Voor 18 mensen waren de gegevens over de locatie niet beschikbaar. Het totaal aantal staat nu op 9.134 bevestigde besmettingen in ons land.  

Het jongste sterfgeval in België was dertig jaar, de oudste persoon was 104. ‘Het is belangrijk om te weten dat meer dan negentig procent van de sterfgevallen ouder waren dan 65 jaar, en vaak een of meerdere onderliggende aandoeningen hadden’, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano op de persconferentie.

Er werden de voorbije 24 uur 1.850 nieuwe positief geteste patiënten gerapporteerd. ‘Dat is een forse stijging, maar dat kunnen we verklaren. Er is een groot laboratorium in Wallonië dat tot nu toe geen cijfers had gerapporteerd, en dat nu wel heeft doorgestuurd. Er zijn ook gevallen gerapporteerd die niet allemaal van gisteren waren’, legt Van Gucht uit. ‘Ten tweede gebeuren er ook meer testen, er is meer labocapaciteit.’  In totaal werden al 44.500 testen uitgevoerd.