OM in verlegenheid om rol in documentaire ‘Nederland fraudeland’!

Het filiaal van Sumo in Breda dat als gevolg van miljoenenfraude dicht moest.
Het filiaal van Sumo in Breda dat als gevolg van miljoenenfraude dicht moest.Foto: Erald van der Aa/ANP

In het kort:

De oprichters van Sushi-keten Sumo, verdacht van fraude, dagen KRO-NCRV voor de rechter. Ze eisen de ruwe beelden van de docu ‘Nederland Fraudeland’. Het OM heeft omroep KRO-NCRV maandenlang laten meekijken in een strafrechtelijk onderzoek naar Sumo. Verdachten hopen in de beelden aanknopingspunten te vinden dat het OM niet objectief handelt.

De van omzetbelastingfraude verdachte oprichters van sushiketen Sumo, Chi Ho L. en Xin W., eisen in een kort geding tegen omroep KRO-NCRV alle ruwe beelden op van Nederland Fraudeland, een documentaire die in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie tot stand is gekomen. ‘Een smoezelige handjeklap-situatie’, zegt Gerard Spong, de advocaat van de oprichters van Sumo.

Regisseur René Roelofs en productiehuis Selfmade Films maakten Nederland Fraudeland in opdracht van KRO-NCRV. Hiervoor werd in 2014 de Fiod, de dienst die in Nederland financiële criminaliteit opspoort, gevolgd tijdens het lopende, en dus vertrouwelijke, strafrechtelijk onderzoek tegen Sumo. De twee verdachten moesten via de krant vernemen dat hun zaak een belangrijk onderdeel is van de documentaire.

‘Propagandafilm’

Tijdens het kort geding lijkt het alsof het OM voor de rechter gedaagd is, in plaats van KRO-NCRV. De vier advocaten die de Sumo-oprichters bijstaan, zijn ervan overtuigd: de documentaire is niet meer dan ‘een geheime propagandafilm’, die ‘eenzijdig het standpunt van het OM en de Fiod weergeeft’ in de fraudezaak tegen de eigenaren van Sumo.

Klik hier voor het interview met voormalig hoofdofficier van justitie Marianne Bloos : Bedrijf moet schuld erkennen om schikking met OM te krijgen

https://fd.nl/ondernemen/1336788/om-in-verlegenheid-om-rol-in-documentaire-nederland-fraudeland