Rutte stapt over op crisismodus!

Handen wassen bij voorbereiding van de quarantaine kamer voor corona patiënten in een ziekenhuis. Goed je handen wassen en afwachten hoe het virus zich ontwikkelt is echter geen optie in Den Haag, realiseerde de coalitie zich maandag.
Handen wassen bij voorbereiding van de quarantaine kamer voor corona patiënten in een ziekenhuis.

In Amerika wordt het nieuwe coronavirus bestreden met gebed, want volgens vicepresident Mike Pence hielp dat ook goed tegen het hiv-virus. In Nederland vertrouwt het kabinet bij de bestrijding van Covid-19 liever op de deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, benadrukte minister-president Mark Rutte maandag nog.

‘We moeten varen op het kompas van de mensen die weten hoe het zit’, aldus de coalitieleider. Het is een riskante strategie in een politieke arena waar deskundigheid regelmatig wordt afgedaan als ‘ook maar een mening’. Goed je handen wassen en afwachten hoe het virus zich ontwikkelt is dan ook geen optie in Den Haag, realiseerde de coalitie zich maandag.

Het bijna voltallige kabinet komt niet voor niets dinsdag bijeen in een extra zitting van de ‘Ministeriële Commissie Crisisbeheersing’. Dat gebeurt alleen als de nationale veiligheid in het geding is, ‘of in een andere situatie die een grote uitwerking op de maatschappij heeft of kan hebben’. Rutte III gaat in de crisisstand.

Want de vraag of het kabinet genoeg doet zal deze week in de Tweede Kamer, die terugkeert van reces, volop worden gesteld. Nergens immers lijkt de illusie van maakbaarheid meer te worden gekoesterd dan in de Nederlandse politiek. Helaas is ook bijna geen land meer overgeleverd aan gebeurtenissen die zich buiten de reikwijdte van de nationale competenties afspelen

De schrik over het coronavirus is groot. Het influenzavirus eiste de afgelopen twee griepseizoenen (2017-2018, 2018-2019) in Nederland vermoedelijk zo’n 12.000 sterfgevallen zonder enige ophef in Den Haag. Bij Covid-19 moet de eerste dode nog vallen. De ophef gaat al gepaard met veel ‘feiten en fabels’, gevolgd door verdachtmakingen en verontwaardiging.

Geert Wilders wil de grenzen sluiten voor onder anderen Italianen en Chinezen. ‘Waarom laten wij alles en iedereen uit alle landen waar het virus is uitgebroken zomaar toe?’ Ook coalitiepartner CDA vraagt zich openlijk af of het kabinet wel ver genoeg gaat. Binnen de coalitie wordt al geschamperd over de profileringsdrift bij de christendemocraten rondom het coronavirus.

Maar liefst vier CDA-Kamerleden joegen vorige week de ministers voor Medische Zorg en Buitenlandse Zaken op met vragen over ‘noodhospitalen’ en ‘het maximum aantal ernstig zieke coronapatiënten dat het Nederlandse zorgstelsel op enig moment’ aankan.

Rutte III baande zich toch al moeizaam een weg tussen stikstofproblemen, spanningen en blunders in de publieke sector en slijtageverschijnselen in de coalitie. ‘Crisis’ kan natuurlijk ook louteren en onvermoede daadkracht opleveren. Maar daarvoor zal Rutte zijn eigen kompas tevoorschijn moeten halen.

Lees hier verder: https://fd.nl/economie-politiek/1336613/rutte-stapt-over-op-crisismodus